Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Bernie Sanders és Trump jelöltje csap össze Floridában

Ez a cikk több mint 5 éves.

A Bernie Sanders által támogatott Andrew Gillum váratlan győzelmet aratott a demokrata előválasztáson Floridában öt másik jelölttel szemben, akik közül ketten jóval nagyobb korábbi ismertségnek örvendenek és hárman jelentősen többet költöttek a kampányukra. Így a novemberi „félidős” (midterm) választáson Gillum mérkőzhet meg a Republikánus Párt jelöltjével, a hithű trumpista Ron DeSantisszel a kormányzói pozícióért.

Fotó: A Demokrata Párt floridai kormányzójelöltje, Andrew Gillum. / Facebook

A 39 éves afroamerikai Gillum győzelme a New York-i demokrata előválasztást megnyerő Alexandria Ocasio-Cortezéhez, vagy a Vermont állambeli Christine Hallquistéhez, illetve a Wisconsin 1. sz. körzetében a demokrata jelöltséget elnyerő Randy Bryce-éhoz hasonlítható: mindannyian a Demokrata Párt Bernie Sanders által fémjelzett baloldali irányvonalát képviselik, és demokratikus szocialista reformok ígéretével kampányoltak.

Andrew Gillum többek közt egy korábbi kongresszusi taggal és ismert floridai politikai szereplővel, Gwen Grahammel és Miami Beach korábbi polgármesterével, Philip Levine-nel szemben nyert kedden a szavazatok 34 százalékával (Graham nem sokkal maradt le, rá 31 százalék szavazott). Gillum győzelme azért különösen meglepő, mert a közvéleménykutatók rendre nagyon alacsonyra mérték a támogatottságát, éppen ezért a többi jelölt nem is nagyon támadta a kampány során. Ennek ellenére a munkásosztályra épülő kampánya úgy tűnik célt ért: Gillum az igazságszolgáltatást reformját, a mindenki által elérhető egészségbiztosítás bevezetését és a minimálbér 15 dollárra (órabérben számolva) emelését (jelenleg mindössze 8,25 dollár) ígérte megválasztása esetén.

„Ez nem az én pillanatom. Ez a mi pillanatunk” – mondta Gillum támogatóinak a győzelmét követően.

Gillum november 6-án Ron DeSantis republikánus jelölttel mérkőzik majd meg Florida kormányzói székéért, aki a keddi előválasztáson a republikánus szavazatok 57 százalékát szerezte meg. DeSantis korábban esélyesebbnek tartott republikánus ellenfelére, Adam Putnamre  csak 37 százalék szavazott. Ron DeSantis a haditengerészet veteránja, aki azzal vált ismertté, hogy gyakran vette védelmébe Donald Trumpot a jobboldali Fox News tévécsatornán. DeSantis Trump felé nyilvánított hűsége meg is hozta a gyümölcsét: az elnök még decemberben Twitteren nyilvános támogatásáról biztosította a republikánus jelöltet annak ellenére, hogy a pártból többen kérték, ne hamarkodja el a döntését.

Nem tartott sokáig, hogy DeSantis ízelítőt adjon abból, hogyan fog Gillum ellen kampányolni: a Fox News-nak adott interjúban ellenfeléről kérdeztek, mire a republikánus jelölt azt válaszolta, „a legrosszabb dolog, amit most tehetnénk, hogy egy szocialista agenda megszavazásával majomkodjunk.” Az afroamerikai Gillumra tett utalást a majom szó használata miatt sokan rasszista kijelentésként értékelték, még a Fox News is elhatárolódott DeSantis megjegyzésétől, mivel „elfogadhatatlannak” tartják az ilyen nyelvhasználatot. Bár azt azért hozzátették, hogy DeSantis azóta tisztázta, nem úgy értette a majomkodást.

A novemberi kormányzóválasztás azért különösen fontos Floridában, mert már 20 éve nem volt demokrata kormányzója az államnak, az elnökválasztáson pedig, bár Obama kétszer is elnyerte a floridai szavazatok többségét, Clinton 2016-ban elvesztette az államot Trumppal szemben. Tehát a következő elnökválasztás szempontjából is nagy a tétje, hogy a demokratáké vagy a republikánusoké lesz a déli állam idén novemberben.