Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

70 éves nőt lakoltattak ki Káposztásmegyeren, mentő vitte el a lakásából

Ez a cikk több mint 5 éves.

Szerda reggel a budapesti Káposztásmegyerről lakoltattak ki egy idős hölgyet, aki rosszul lett a kilakoltatás során. Mentő vitte el otthonából, ahova már nem térhet vissza. Az ATV riporterének elmondta, nincs hova mennie a kórházi tartózkodást követően.

Az ATV riportjában Kati néninek nevezett hölgy évekkel ezelőtt a lányának vásárolta a káposztásmegyeri lakást, devizahitelből. A törlesztőrészlet akkor még csak 19 800 forint volt, ezért Katiék úgy gondolták, még akkor is megéri felvenni a hitelt, ha ez esetleg később a duplájára emelkedik, mivel még úgy is kevesebb lett volna, mint amennyit lánya havonta albérletre költött.

Csakhogy nem a duplájára emelkedett, hanem több mint a négyszeresére: egy idő után 83 ezer forintot kellett volna havonta törleszteni. Erre már Kati nyugdíja és a lánya fizetése se volt elég.

Egy éven keresztül a bank levonta Kati számlájáról a nyugdíját, ezért nem tudta fizetni tatai családi házában a rezsit, szétfagyott a központi fűtés, a víz. A ház teljesen tönkrement, el kellett adni. Ezután Kati beköltözött lánya pesti lakásába, innen lakoltatták most ki, miután a végrehajtó elárverezte az ingatlant. Kati 30 napot kapott arra, hogy az ingóságait elszállítsa.

„Nem érdekel innen semmi, egyedül a festményeket sajnálom. Azokért megszakad a szívem. Másért nem. Meg a virágok” – mondta az ATV-nek.

A helyszínen megjelent több civil tiltakozó is, állításuk szerint Katinak volt már két agyvérzése, a kilakoltatás közben rosszul lett, ezért kihívták a mentőt. A felvételek tanúsága szerint Kati a saját lábán távozott a lakásából és szállt be a mentőbe.

2018 második negyedévében összesen 1355, vagyis átlagosan naponta 15 kilakoltatás történt. Ez azonban csak a jéghegy csúcsa, ugyanis ezen felül közel 400 ezer embert fenyeget otthonának elvesztése. Az idén eddig végrehajtott kilakoltatások nagy részére a nem törlesztett hitelek miatt került sor, ahogy a mai kilakoltatás is.

A megélhetési válság az elmúlt időszakban csak mélyült, még többeknek okozva lakhatási nehézséget. A moratórium lejárta óta megindultak az embertelen kilakoltatási eljárások, az egekbe szökő albérletárak pedig még elérhetetlenebbé teszik a hajléktalanságból kivezető utakat.

Felháborítanak a tömeges kilakoltatások, az albérletárak, hogy lakni lassan luxus Magyarországon?

Akkor gyere el te is a Város Mindenkié Csoport 10. Lakásmenetére, szeptember 18-án a Bakáts térre, és követeljük együtt, hogy végre az emberekért cselekedjenek a politikusok!

Címlapkép: egy képkocka az ATV riportjából.