Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Márki-Zay: A demokrácia csődjéért az elmúlt 28 év valamennyi kormánya felelős

Ez a cikk több mint 5 éves.

Hódmezővásárhely független polgármestere szokásos, kéthetene vasárnap délutánonként esedékes élő Facebook-videójában beszélt az elmúlt hét során felmerült, egy ellenzéki párt esetleges alapításával kapcsolatos kérdésekről.

Bár Márki-Zay elsősorban azért foglalkozott a témával az élő bejelentkezés során, hogy eloszlasson néhány tévhitet és félreértést, ezzel együtt azonban azt sem lehet mondani, hogy lehűtötte volna a kedélyeket.

Noha leszögezte, hogy az augusztus 19-én Hadházy Ákos, Jeszenszky Géza, Róna Péter és Hegedűs István társaságában folytatott, nagy érdeklődésre számot tartó nyilvános beszélgetése nem pártalapítás céljából valósult meg, a 444-nek adott nyilatkozatát – amely szerint „reméli, hogy valamilyen szervezet, leginkább mozgalom még idén létre fog jönni” – alapvetően nem cáfolta.

Az egyik kérdés, amelyet a videóban Márki-Zay tisztáz, hogy egyáltalán nem biztos, hogy párt létrehozásáról van szó, ő maga is mindig hozzáteszi, amikor erről beszél, hogy párt vagy mozgalom. Ugyanakkor azt is elismeri, hogy reméli, és örülne annak, ha egy ilyen szervezet még ebben a naptári évben létrejönne.

Sokan kerestek ebben az ügyben, és én próbálom ezeket az embereket összehozni, és egy irányba terelni. Nem tudjuk még, hogy párt vagy mozgalom, nem tudjuk, hogy ki és milyen körben, de én nagyon remélem, hogy előbb-utóbb lesz valami

– magyarázza a videóban.

Mindenképpen kell egy korrupció ellen összefogó küzdelem, egy rendszerváltó küzdelem, hiszen az egész 28 év volt csőd Magyarország számára a demokrácia, a jogállam, a piacgazdaság és az európai integráció szempontjából.

– teszi hozzá. Márki Zay azt is kiemelte, hogy szerinte ennek a felelősségében többé-kevésbé az elmúlt 28 év valamennyi kormánya osztozik. Azt is elmondta, boldogan csatlakozni fog egy ilyen jövőbeli alakulathoz, de csúsztatás azt állítani, hogy ő maga ennek a megalapítására vállalkozott volna, még akkor is, ha ezt „nagyon sokan szeretnék – többek között a Fidesz ezzel szokott riogatni”- zárta le a kérdéskört.

(via 168 óra )

Címlapkép: Mérce