Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A szélsőjobboldal erőszakkal reagált egy német férfi meggyilkolására a németországi Chemnitzben

Ez a cikk több mint 5 éves.

Vasárnap este körülbelül 800 szélsőjobboldali tüntető vonult végig a szászországi Chemnitz utcáin, miután egy 35 éves német férfit ismeretlen tettesek meggyilkoltak. Szemtanúk szerint a tüntetők, akiket a szélsőjobboldali ultracsoport, a Kaotik Chemnitz szólított fel a gyülekezésre vasárnap este, több „bevándorló-külsejű” egyént is megtámadtak az este folyamán, és a rendőrséggel is összetűzésbe kerültek. A helyi rendőrségnek erősítést kellett kérnie a környező városoktól. Hétfő délutánra a chemnitzi rendőrség letartóztatott két gyanúsítottat a gyilkosság ügyében, egy 23 éves szíriai, és egy 22 éves iraki férfit.

A szászországi rendőrség szerint vasárnap délután egy több nemzetiségből álló csoport szóváltásba keveredett, ami verekedéssé fajult. A verekedésben egy német férfi késszúrás következtében életét vesztette, két másik férfi pedig kórházba került. Egyes híresztelések szerint a szóváltás amiatt alakult ki, mert néhány külföldi férfi egy német nőt zaklatott, ezt azonban a rendőrség nem erősítette meg. „Egyes, a médiában keringő hírek ellenére a nyomozás jelenlegi fázisában semmilyen bizonyíték nincsen arra, hogy a gyilkosságot zaklatás előzte volna meg. Kérjük, ne vegyenek részt találgatásban!” – írta Twitteren a rendőrség.

Először az Alternative für Deutschland (AfD) német szélsőjobboldali párt szólította fel demonstrációra a támogatóit, de ekkor még csak körülbelül 100 ember jelent meg. Az AfD tüntetése incidens nélkül lezajlott. Ezt követően a Kaotik Chemnitz szélsőjobboldali ultracsoport hívta a chemnitzi focicsapat szurkolóit spontán tüntetésre. Az azóta törölt Facebook-posztban a csoport azt indítványozta, hogy „mutassuk meg együtt, kinek a szava számít ebben a városban!” A csoport felszólítására már több százan reagáltak, a rendőrség adatai szerint 800-an vonultak fel Chemnitzben vasárnap este.

Videók és helyszíni beszámolók alapján a tüntető tömeg több nem német külsejű embert is megkergetett és megtámadott, valamint többen a rendőrséggel is összeverekedtek és üvegekkel dobálták őket. A rendőrség szerint a csoport ellenállt a rendőri intézkedésnek és nem mutatott hajlandóságot az együttműködésre. A Bild riportere szerint a Johannis parkolóban egy csoport jobboldali tüntető „szó szerint levadászott egy csoport fiatal külföldit”.

A chemnitzi rendőrség erősítést kért, de a tüntetés végül vasárnap éjjel elült. Hétfő estére újabb demonstrációkat hirdettek, mind a jobb-, mind a baloldalon. A német kormány élesen elítélte a chemnitzi eseményeket. A kormány szóvivője, Steffen Seibert hétfőn kijelentette, hogy „amit tegnap Chemnitzben láttunk, annak nincs helye alkotmányos államunkban.”

A Mitteldeutscher Rundfunk (MDR) regionális közszolgálati médiatársaság hétfő este arról számolt be, hogy

„bő ötezer szélsőjobboldali tüntető és jóval kevesebb ellentüntető gyűlt össze Chemnitz belvárosában. Jelentős számban vonultak fel rohamrendőrök, két vízágyút is a helyszínre irányítottak. A rendőrség közölte, hogy mindkét csoportból dobáltak petárdákkal és egyéb tárgyakkal, több ember megsérült, de a demonstrálók legnagyobb része békésen viselkedett”

– írja az MTI. A demonstrációk kilenc óra körül véget értek, nagyobb rendbontás nem történt.

A német Szövetségi Bűnügyi Osztály egyébként múlt héten adott ki egy kutatást „Bűncselekmények a bevándorlás kontextusában” címmel. A kutatás alapján kiderült, hogy a 2018 első negyedévében elkövetett halállal végződő bűncselekmények közül, melyekben legalább egy gyanúsított bevándorló (menedékkérő, menekült, illegálisan Németországban tartózkodó) volt, 11-ből 10 esetben az áldozat maga is bevándorló volt, és csupán egy esetben német. Idén január és március között 89 olyan eset volt, amikor valakinek az életére támadtak Németországban (az esetek többségében csak gyilkossági kísérlet történt), és az elkövető vagy gyanúsított bevándorló volt. Ebből 64 esetben az áldozat is bevándorló volt.