Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A biogazdálkodásban termesztett növények ellenállóbbak a kórokozókkal szemben?

Ez a cikk több mint 5 éves.

Egy nemzetközi kutatócsoport elemzése szerint a biotermények hatékonyabban küzdenek a kórokozók ellen, mint a vegyszeres gazdálkodás, azaz az utóbbi, „hagyományosnak” mondott modell védelmezőinek legfontosabb érve is meginoghat.

Július közepén jelent meg a Nature Sustainability magazinban egy nemzetközi kutatócsoport tanulmánya, amely 177 korábbi kutatás eredményeit összegezte, és arra jutott, hogy a biogazdálkodás elősegíti a különféle kártevőkkel szembeni ellenállást.

A biót általában azzal szokták népszerűsíteni, hogy a biodiverzitás, az egészség és a környezet szempontjából is előnyösebb, mint a vegyszeres termesztés, ugyanakkor kevésbé hatékony a kórokozók elleni küzdelemben.

Most épp ennek ellenkezőjét állapította meg a metaanalízis, amelyben a „hagyományos” vegyszeres és a biogazdálkodás ellenálló képességét hasonlították össze, egyrészt a kártevők természetes szabályozása, másrészt az elszenvedett fertőzések terén.

A tanulmányról beszámoló Le Monde szerint úgy tűnik, hogy az állatokkal – rovarokkal, férgekkel, tetvekkel –, illetve a kórokozókkal – gombákkal és baktériumokkal –, valamint a gyomnövényekkel szemben, a bio összességében inkább képes védelmi mechanizmusok kifejlesztésére. Elsősorban az első két esetben: ebben ugyanolyan jól teljesít, mint a vegyszeres gazdálkodás, míg a gyomnövényekkel szemben valamivel gyengébben.

A kutatók szerint eredményeik azt mutatják, hogy a biogazdálkodás lehetőséget ad arra, hogy szélesebb körben is csökkentsük a mezőgazdasági vegyszerhasználatot, anélkül, hogy ez a fertőzéseknek nagyobb kitettséget vonna maga után.

Magyarországon júliusi adatok szerint 200 ezer hektáron, a teljes mezőgazdasági terület 4 százalékán folyik ökológiai gazdálkodás. Április végén Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára azt mondta, hogy a Vidékfejlesztési Program keretében elérhető forrásoknak köszönhetően az évtized végére reális célkitűzés lehet, hogy 350 ezer hektáron, a teljes mezőgazdasági terület 6-7 százalékán környezettudatos termelés valósuljon meg.

Igaz, hogy minderre a támogatások jelentős növelése ad esélyt, de a fentiek fényében talán még ambiciózusabb lehetne a magyar kormány, amely már a jelenlegi eredményekre is nagyon büszke.