Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Rekordszámú nő indul az őszi amerikai választásokon

Ez a cikk több mint 5 éves.

A két nagypárt színeiben több mint kétszáz nő indul a november 6-ra időzített félidős amerikai választásokon: ezen a napon újraválasztják a Szenátus harmadát, a Képviselőház egészét, emellett 39 államban és szövetségi területen kormányzót is választanak, valamit rengeteg állami és helyi szintű választásra is sor kerül.

Legnagyobb részük a Demokrata Párt színeiben méretteti meg magát ősszel – és mivel az USA-ban a két nagypárt jelöltségét általában előválasztásokon kell elnyerni,

így a rekordszámú női jelölt nem a párteliteken belüli koncepcióváltást, hanem a szavazóbázison belüli prioritáselmozdulást jelent.

A szám azért csak hozzávetőleges még, mert szeptember folyamán további előválasztásokat tartanak, csak ezután tudjuk majd megmondani, pontosan hány női jelölt is száll majd ringbe.

Annyi biztos, hogy az idei kampány már felülmúlja a korábbi rekordot, mely 2016-ban dőlt meg: ekkor 167 női politikus nyerte el a demokraták vagy a republikánusok hivatalos jelöltségét.

A mostani rekordszámú indulóból majdnem kétszázan valamelyik képviselőházi egyéni választókerületben indul, de történelmi csúcsnak számít a 19 szenátusi-  és 13 kormányzójelölt is.

Ezekkel a számokkal nagy valószínűség szerint jelentősen növekszik a nők aránya a legfontosabb választott politikai pozíciókban. Jelenleg a szövetségi törvényhozás két házának csupán 20 százaléka nő, az állami törvényhozásokban ez az arány kicsit magasabb: a tisztviselők negyede nő. A legalacsonyabb a nők jelenléte a kormányzói hivatalokban, hiszen az 50 szövetségi állam közül csupán hatot vezetnek nők.

Persze a történelmi eredményhez az is kell, hogy a 71 újraválasztás előtt álló női köztisztviselők is jól szerepeljenek saját választókerületeikben.

Elemzők szerint a több női politikus megválasztása jelentős változásokat hozhat az egészségbiztosítás, a bevándorlást, az oktatás, a fegyvertartás és az abortusz területén folyó vitákban.

Az őszi félidős választások tétjeiről, és a Bernie Sanders nevével fémjelzett baloldali tábor sikereiről itt írtunk bővebben:

(via AP / Yahoo News)