Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az USA 17 államában fognak sztrájkolni a fogvatartottak

Ez a cikk több mint 5 éves.

Augusztus 21. és szeptember 9. között munkabeszüntetéseket kezdenek a rabok  Amerika-szerte, hogy ezzel hívják fel a figyelmet a rossz börtönkörülményekre, illetve a sokuk szerint kizsákmányoló dolgoztatásuk ellen.

Nemrég látott nyilvánosságot az amerikai sajtóban a kaliforniai bozóttüzek kapcsán a fogvatartottak dolgoztatásának kérdése. Akkor a híradások szerint önkéntes alapon szerveztek tűzoltásban segítőket a börtönökből, viszont óránként összesen 1, plusz nap végén 2 dollár juttatást kaptak mindezért cserébe

Amani Sawari, a Vox-nak nyilatkozó szóvivője a sztrájknak kifejtette:

„A fogvatartottak azt szeretnék, ha megbecsülnék őket, mivel ők is hozzátesznek a társadalom működéséhez. Minden egyes iparágra hatással van bizonyos szinten a börtönök termelése, a rendszámtábláktól kezdve a gyorséttermeken át a boltokig. Ezért ideje észrevennünk, hogy hogyan támogatjuk dollárjainkkal a börtön-ipari komplexumot.”

 

A szóvivő hozzátette, hogy az átlagosan óránkénti 20 centes fizetség mellett dolgozó rabmunkások „rabszolgamunkájából” olyan cégek is hasznot húznak, mint a Victoria’s Secret vagy a Starbucks.

A demonstrációkra pontosan két évvel a 2016-os, eddigi legnagyobb börtönsztrájk-sorozat után kerül sor. Akkor mintegy 12 állam fegyintézetein söpört végig a tiltakozáshullám, és a követelések is hasonlóak voltak a mostaniakhoz.

A dátum a  New York-i Attica Fegyintézetben történt szomorú emlékű börtönlázadásra emlékeztet: akkor, 1971-ben a szigorú fegyházban fogvatartottak fellázadtak, és átmenetileg átvették a börtön irányítását. A lázadást egy rosszul átgondolt rendőrroham verte le, melynek során 10 dolgozó és 29 rab halt meg, további 89 ember pedig súlyosan megsebesült.

Forrás: Vox
Kép: PixaBay/MarcelloRabozzi