Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Háziorvosoktól venné el a kormány a keretet betegszállításra és gyermekek ellátására

Ez a cikk több mint 5 éves.

48 órát adott vélemények és kritikák megfogalmazására az Emberi Erőforrások Minisztériuma a betegellátás finanszírozását érintő költségvetési keret módosító javaslatához. A tervezet az egészségügyi alapellátáshoz nem tervez plusz forrásokat rendelni, inkább átcsoportosítja a rendelkezésre álló kereteket úgy, hogy a háziorvosok rovására próbálja megoldani a betegszállítás és a gyerekellátás forráshiányos állapotát.

A rendelettervezet a „Háziorvosi, háziorvosi ügyeleti ellátás jogcím előirányzata terhére” 2,5 milliárd forintot szeretne elvonni, az összeg fele-fele arányban kerülne egyrészt a  „gyermekellátás szorzójának 10 százalékkal történő megemelése érdekében szükséges forrás biztosításához”, másrészt a „Betegszállítás és orvosi rendelvényű halottszállítás jogcím javára”.

A 168 Óra korábban felhívta a figyelmet arra, hogy a betöltetlen, illetve tartósan betöltetlen háziorvosi praxisok száma Magyarországon júliusban 320 volt, és emellett 400 ezer olyan ember él hazánkban, aki nem jut hozzá az alapellátáshoz.

Mindeközben, alig két-három hónappal korábban az egészségügyi dolgozók novemberre ütemezett béremelése előtt a rendelettervezet nem is bérjellegű kifizetésként, hanem „támogatásként” jelentetné meg a költségvetésben ezeket a kiadásokat.

A Mérce is írt a hazai egészségügy rossz állapotáról júliusban, amikor kiderült, hogy Magyarországon a tavalyi adatok szerint az egészségügyi ellátórendszer fenntartására és működtetésére mindössze a GDP 2,9 százaléka jutott, miközben a legszegényebb társadalmi réteg számára az orvosi ellátások finanszírozása jelentős megterhelést jelent anyagilag.

Gyógyszereit például tízből hat magyar csak nehezen tudja megfizetni, de a háziorvos– és fogorvoshiány miatt is sokaknak nagy megterhelést jelent (vagy akár elérhetetlen is) egy egyszerű vizsgálathoz való hozzáférés, miközben a magánegészségügyi szektor folyamatosan terjeszkedik.

 

Forrás: 168 Óra; napi.hu

 

Címlapkép: Az egészségügyi dolgozók tüntetése 2015. májusában; fotó: MTI/Szigetváry Zsolt