Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az EMMI még mindig nem oldotta meg a rezidensek felvételét akadályozó létszámstop problémáját

Ez a cikk több mint 5 éves.

Körülbelül két héttel ezelőtt derült ki, hogy a közszférában júniusban bevezetett létszámstop, ami múzeumi és egyéb kulturális intézményeken kívül például az erősen létszámhiányos Országos Mentőszolgálatot is érintette, az Állami Egészségügyi Ellátó Központon (ÁEEK) keresztül a rezidensképzésre is vonatkozik. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy

az ÁEEK által finanszírozott rezidensképzés keretein belül elvileg szeptember elejétől munkába álló 1200 rezidens orvos nem biztos, hogy elkezdhet dolgozni, hiszen a létszámstop miatt az ÁEEK nem veheti fel őket.

A június 21-én életbe lépő létszámstop azt jelenti, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériumához kapcsolódó közintézményeknél a rendelkezés feloldásáig nem létesíthető új foglalkoztatási jogviszony. Ez különösen az Országos Mentőszolgálat és a rezidensek esetében érthetetlen, hiszen az egészségügy minden területén súlyos létszámhiány tapasztalható – márpedig, ha a helyzet szeptemberig nem rendeződik, akkor még 1200 orvossal kevesebb lehet a kórházakban.

Sipka Balázs, a Magyar Rezidens Szövetség elnöke szerint csupán adminisztratív figyelmetlenségről van szó, de az Inforádió pénteken arról számolt be, hogy bár a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete azt a tájékoztatást kapta az EMMI-től augusztus elején, hogy a kormány kiemelten kezeli a kérdést, sőt, az akkor elhangzott ígéret szerint pár nap alatt meg kellett volna oldani a helyzetet,

ennek ellenére azóta sem történt előrelépés az ügyben.

Elvileg az érintett kórházak közvetlenül is felvehetnék az orvosokat, ezáltal kikerülve a létszámstopot, de több intézménynek erre nincs anyagi kerete. Sipka Balázs a helyzetet röviden úgy jellemezte augusztus elején a hvg.hu-nak, hogy „Teljesen abszurd, hogy vannak orvosok, akik szeretnének elhelyezkedni, de a létszámstop miatt nem tudnak.” Az egészségügy helyzetét látva ezzel nehéz is lenne vitatkozni.