Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Brit Munkáspárt: Corbyn nem hajtott fejet a Fekete Szeptember terroristáinak sírjánál

Ez a cikk több mint 5 éves.

Múlt héten, szombaton látott napvilágot az angol sajtóban egy hír, miszerint Jeremy Corbyn, a Munkáspárt jelenlegi elnöke 2014-ben részt vett egy megemlékező szertartáson Tunéziában, egy olyan temetőben, ahol a hírhedt Fekete Szeptember terrorista szervezet (az 1972-es müncheni olimpián izraeli sportolók lemészárolásáról ismert) egyes tagjai is el vannak temetve, sőt, azon a helyen is fejet hajtott, ahol ezek a konkrét személyek nyugszanak.

A Munkáspárt szóvivője kedden „hamisnak és félrevezetőnek” titulálta a vádakat, és tudatta, hogy a kérdéses, Tuniszban található temetőben nem nyugszanak olyanok, akik a Fekete Szeptember tagjai voltak, valamint Jeremy Corbyn a tunéziai elnök személyes meghívására, egy olyan konferencián vett részt, amelyen rajta kívül sok országból érkeztek politikusok, sőt, az Egyesült Királyságból a Konzervatív Párt és a Liberális Demokrata Párt képviselői is jelen voltak.

A szóvivő hozzátette, a megemlékezést egy 1985-ös, Tuniszt ért izraeli légicsapás áldozatainak emlékére tartották, amelyben az izraeli gépek a Palesztin Felszabadítási Szervezet (PFSZ) főhadiszállását támadták, és amely támadásban több tucat ember, köztük civilek is meghaltak. A bombázást akkor az ENSZ is elítélte. A Munkáspárt vezetője hétfőn azt nyilatkozta, hogy bár ott volt, amikor egyes emberek fejet hajtottak Salah Khalaf sírjánál, akit 1992-ben öltek meg Tuniszban, és akit a müncheni támadás egyik kitervelőjének tartottak, ő maga ennek a főhajtásnak nem volt részese.

Jeremy Corbyn kedden is reagált az ellene felhozott vádakra:

„Fejet hajtottam sok más emberrel együtt azokért, akik a szörnyű 1985-ös támadásban vesztették életüket, amit – és ezt folyamatosan ismételgetnem kell, mert úgy tűnik, hogy nem értitek – az egész világ elítélt akkor.”

Az egyik kérdéses kép, forrás:  Palesztina Tunéziai Nagykövetsége/Facebook

Jeremy Corbyn hétfői nyilatkozatán Benjamin Netanjahu is felháborodott, aki szerint „mindenkinek egyhangúan” kellene elítélni Corbyn főhajtását. Corbyn erre Twitteren válaszként közölte, hogy szerinte pedig azt kellene „mindenkinek egyhangúan elítélnie”, hogy a gázai-izraeli határnál március óta 160 palesztint öltek meg az izraeli hatóságok.

Nemrég a Mérce is közölt cikket a brit Munkáspárt jelenlegi vezetőjét ért vádakról.

Forrás: The Guardian; Daily Mail
Címoldali kép: Flickr.com/Global Justice Now