Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Olaj a tűzre a miniszteri fizetések emelése, egyre elégedetlenebbek a közszféra dolgozói

Ez a cikk több mint 5 éves.

Rendkívül rossz üzenete van, ha egy új vezető a saját fizetésének felemelésével indít – nyilatkozta a Klubrádiónak a miniszteri fizetések emelése kapcsán a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának (SZEF) elnöke. Földiák András úgy véli, az, hogy a miniszterek fizetését előbb emelték meg jelentősen, mint másokét, akik közalkalmazottként dolgoznak, jelentősen növeli a már amúgy is meglévő feszültségeket a közszféra dolgozói között.

Az érdekképviseleti vezető szerint a közszférában máshol is szükség lenne a bérek rendezésére, méghozzá belátható időn belül, miután 150 ezer ember tizenegyedik éve nem kapott semmilyen béremelést. Földiák szerint ráadásul nem is csak arról van szó, hogy frusztráltak lennének a dolgozók, hanem rengeteg a pályát ténylegesen elhagyó munkavállaló is.

A szakszervezeti vezető hozzátette, jövő január 1-től a kormányzati tisztviselők bérét, az ígéretek szerint megemelik, de még így is marad 90 ezer ember, akiét továbbra sem, az egyéb ágazatokról nem is beszélve, ahol szintén nagy szükség lenne a béremelésre.

Hétfőn a kormányzati portálon tették közzé a miniszterek megemelt fizetését. A dokumentumok szerint a legtöbb tárcavezető bére ugyanakkora mértékben emelkedett, vannak azonban ketten, akik a jövőben a korábbi fizetésük többszörösét vihetik haza: Bártfai-Máger Andrea, a Miniszterelnöki Kormányiroda tárca nélküli minisztere és Süli János paksi bővítésért felelős tárca nélküli miniszter fizetése korábban egyaránt 1.101.900 forint volt, most azonban ennél jóval többet, 5.000.000 forintot keresnek majd havonta. A kormányzat az MTI-hez eljuttatott közleményében mindezt azzal magyarázta, hogy ők ketten nem politikai, hanem vagyonkezelési feladatokat látnak el, ezért az ő illetményüket az irányításuk alá tartozó állami vállalatok vezető tisztségviselőinek béréhez igazítják. (hvg.hu)

A SZEF Gulyás Gergely keddi nyilatkozatára – amely szerint a mostani közszolgák közül hamarosan minden ötödik dolgozót elbocsátják – közleményben válaszolva szintén felemelte a hangját. Úgy vélik, a bejelentés nem átgondolt, nem előkészített és nem egyeztetett, és az sincs rendben, hogy  Gulyás Gergely most az elbocsátandó 15-20 százalék béréből ígér emelést a megmaradottaknak, holott évek óta mindenki számára járó, központi költségvetésből biztosított béremelésre tettek többször ígéretet. Mint írták:

„Most kiderült, hogy a dolgozók egy része nem béremelést fog kapni 11 év után először, hanem felmondólevelet.”

A szakszervezet szerint a teljes közszolgálat és ezen belül a központi közigazgatás szakszerű áttekintésére, a súlyos problémák tisztázására, a helyzet szakértőkkel és szakszervezetekkel történő közös értékelésére van szükség, azt követően pedig a gondok orvoslására, nem pedig „megalapozatlan, újabb és újabb számokkal való fenyegetésre”.

(Klubrádió, Szakszervezetek.hu)