Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Jobbik nem támogatja az ellenzék jelöltjét a XV. kerületben, de saját jelöltet nem indít

Ez a cikk több mint 5 éves.

A Jobbik kedden közleményben jelentette be, hogy nem indít saját jelöltet a XV. kerületi időközi polgármesterválasztáson, mivel a párt „az Állami Számvevőszék törvénysértő bírsága miatt nem tud minden egyes időközi választáson jelöltet állítani”, nehéz pénzügyi helyzetükben át kell gondolniuk, hol mérettetik meg magukat. Ennek ellenére a baloldal közös jelöltjét sem támogatják.

Budapest, 2018. június 7.
Németh Angéla XV. kerületi alpolgármester, ellenzéki polgármesterjelölt és Hajdu László, új DK-s országgyûlési képviselõ kezet fog az önkormányzat épületében tartott sajtótájékoztatón 2018. június 7-én. Hajdu László bejelentette, hogy összeférhetetlenség miatt lemond XV. kerületi polgármesteri megbízatásáról.
MTI Fotó: Soós Lajos

Budapest Rákospalotát, Újpalotát és Pestújhelyt magába foglaló XV. kerületében szeptember 30-án tartanak időközi polgármesterválasztást, miután a korábbi polgármester, a DK-s Hajdu László országgyűlési mandátumot szerzett az áprilisi választásokon. Hajdu a kerületet 1996 és 2010 között vezette, majd 2014-ben újra őt választották polgármesternek a fideszes László Tamás után.

A Fidesz újra László Tamást indítja a megüresedett posztért a DK, az MSZP, a Párbeszéd és a Liberálisok által támogatott Németh Angélával szemben, aki korábban Hajdu alpolgármestere volt. Nem teljes az ellenzéki egyetértés Németh indításával kapcsolatban, a Jobbikon kívül az Azonnali értesülése szerint se a Momentum, se az LMP nem támogatja a DK jelöltjét. A Momentum azért nem, mert az elnökség „már július folyamán arról döntött, hogy abban semmilyen módon nem vesz részt, nem állít jelöltet, és nem is támogat egyetlen jelöltet sem”, az LMP pedig azért nem, mert szerintük elég egyértelmű, hogy Németh „a Demokratikus Koalíció sakkfigurája, akit mozgatnak a táblán”.

A Jobbik keddi közleményében azzal magyarázza, hogy nem támogatja Németh jelöltségét, „mivel nem tartja alkalmasnak a XV. kerületi polgárok képviseletére”. A párt elnöksége később hoz arról döntést, kit támogatnak a választáson.

Az Állami Számvevőszék bírságáról a közleményben a párt kétszer is megemlíti, hogy az törvénysértő, ami miatt a Jobbik a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult még tavasszal. Az ÁSZ saját közleményben reagált:

„Az Állami Számvevőszék nyomatékosan hangsúlyozza, hogy a vonatkozó törvényi előírások maradéktalan betartásával végezte a Jobbik Magyarországért Mozgalom ellenőrzését. Az ÁSZ határozottan visszautasítja, hogy a Jobbik ismételten „törvénysértéssel” vádolta meg az Országgyűlés legfőbb pénzügyi-gazdasági ellenőrző szervét, miközben a gazdálkodása során éppen a párt követett el számos törvénysértést az elmúlt években. Az ÁSZ javasolja a pártnak, hogy a törvénysértő és korrupciós veszélyt jelentő gazdálkodásából fakadó következményekért vállalja a felelősséget.”

Címlapkép: MTI / Soós Lajos