Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Ombudsmanhoz fordul a társadalmi nemek szakok ügyében Szél Bernadett

Ez a cikk több mint 5 éves.

Ombudsmanhoz fordul az társadalmi nemek szakok kilátásba helyezett megszüntetése ügyében Szél Bernadett. Az LMP társelnöke Facebook-oldalán reagált a csütörtökön kirobbant botrányra.

Szél azt írja,

„súlyosan sérti az oktatás és a kutatás szabadságát, hogy alkotmányellenesen, hatalmi szóval, rendeletileg egyszerűen betiltanak egy akkreditált képzést”,

ezért normakontroll kérésének reményében fordul az alapvető jogok biztosához. Az LMP társelnöke szerint

 „Fel kell tenni a kérdést, hogy most a genderképzés, de mi lesz a következő? Mert – hasonlóan a CEU és az MTA ügyéhez – ez a lépés is a tanulás, az oktatás és a kutatás szabadságáról szól, innentől kezdve a konkrét célponton innen és túl, mindenki ügye ez.”

Mint azt mi is megírtuk, alig 24 órát kaptak az egyetemek arra, hogy véleményezzék az Emmi és az Igazságügyi Minisztérium rendeletmódosító előterjesztését, amelynek egyik pontja a társadalmi nemek szakok betiltása. Ráadásul mindezt az augusztusi időszakban, amikor a nyári szabadságolások miatt az egyetemek egyébként sem tudnak érdemben reagálni a döntésre.

Az LMP társelnöke az ügy kapcsán arra is kitér, hogy „nem sok maradt a fékek és ellensúlyok rendszeréből, de az ombudsman intézménye még áll”, ezért él a lehetőséggel.

Posztjában Szél a „demográfiai súlypontú” kormányzás szempontjából is megközelíti a kérdést:

„Ha jól emlékszem, még a miniszterelnök is arról beszélt a maga utánozhatatlan módján, hogy a mostani nőknek fontos az önmegvalósítás és hogy ő megállapodást akar velünk kötni, hogy több gyermek szülessen. Mivel akar segíteni, azzal, hogy bezáratja azt a szakot, ami a nemek közti egyenlőtlenségeket tudományos eszközökkel vizsgálja, ezáltal minden értelmes politikai intézkedés alapját lerakja — amikor köztudomású, hogy ott születik több gyermek, ahol a nők és férfiak egyenlőtlensége csökken?”

– írja.

Szél Bernadett a közelmúltban több alkalommal is vitt ügyeket az alapvető jogok biztosa elé, ilyen volt például decemberben a csepregi óvodások térdepeltetése, valamint szintén az ő írásbeli kérdésére válaszolva állapította meg Székely László ombudsman, hogy jogszerűtlen volt az LMBTQ szervezetek kitiltása Szegeden a kormány égisze alatt létrehozott Új Nemzedék Program közösségi tereiből.