Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Egyetlen cég viszi az összes állami PR-munkát

Ez a cikk több mint 2 éves.

Egyetemek, légiirányítók, a MÁV és a Puskás Stadion kommunikációs feladatait is ugyanaz a reklámügynökség végezheti el, miután teljesen monopolizálódott az állami kommunikációs közbeszerzések piaca: a kormánypropaganda két korábbi kedvencének pixisből való kiejtése után a PR-feladatok elvégzésére egyetlen céget talál alkalmasnak az állam.

A közbeszerzéseken immár Balásy Gyulához tartozó cégcsoport, a Lounge, az Affiliate és a Sprint Nyomda tarol. A fideszes nemzeti konzultációs projektekben 2005 óta részt vevő Balásy azóta lett a fő kedvezményezett, hogy a két korábbi kedvenc, Csetényi Csaba és Kuna Tibor cégeit trükközés miatt kizárták az állami közbeszerzésekből. (A két cégcsoport azért még így is tízmilliárdos nagyságrendű korábbi megbízásokon dolgozhat.)

Balásy cégei a pénteken kihirdetett közbeszerzéseken többek közt különböző egyetemek, a MÁV, egy légiforgalmi szolgáltató és a Szépművészeti Múzeum kommunikációs feladatait nyerte el, összesen több mint 5 milliárd forint értékben.

Ezeknek az állami szereplőknek nincs más választásuk, kommunikációs munkáikra a Nemzeti Kommunikációs Hivatal hirdet meg közbeszerzést, amelyeken rendre egyes kormányzati erős emberekhez közel álló cégek szerepelnek jól. Jelenleg kizárólag Balásy cégei élvezik ezt a státuszt, júliusban még korrupcióellenes szemléletformálásról szóló tenderen is sikeresen szerepeltek. A csoport öt év alatt megszázszorozta árbevételét.

A K-Monitor korrupciókutató NGO szerint a modell valahogy úgy néz ki, hogy a PR-feladatokat minden bizonnyal a piacon elérhető ár többszöröséért végzik el Balásy cégei, majd a hirdetések nagy részét a kormánypárti sajtóban jelentetik meg, amelyek így közvetetten kormányzati forrásokhoz jutnak.

Ez magyarázza az olyan, egyébként teljesen értelmetlen közbeszerzési tételeket, mint a Puskás Ferenc Stadion építésének kommunikálása 60 millió forintért.

(K-Monitor)