Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A szombati tüntetés után folytatódik a tiltakozás a debreceni gimnáziumi igazgató eltávolítása ellen

Ez a cikk több mint 5 éves.

Szombat délelőtt körülbelül 200 ember gyűlt össze a debreceni Ady parkban, hogy tiltakozzon Rózsavölgyi Gábor, az Ady Endre Gimnázium igazgatójának leváltása ellen. A tiltakozást augusztus 16-án, csütörtökön folytatják.

Fotó: Tüntetés Rózsavölgyi Gábor mellett Debrecenben. / Mérce

Rózsavölgyi Gábor 16 éve volt a debreceni Ady Endre Gimnázium igazgatója, és 32 éve tanára. Tavaly azonban már csak egy évre kapott kinevezést az oktatási államtitkártól, aki pedig idén indoklás nélkül elutasította Rózsavölgyi pályázatát. Helyette Türk Lászlót, a Fidesz helyi politikusát, önkormányzati képviselőjét és korábbi általános iskolai igazgató-helyettest támogatta. Annak ellenére, hogy a nevelőtestület, a Szülői Választmány és a Diákönkormányzat is egyhangúan Rózsavölgyi pályázatát támogatta.

Az MSZP megyei alelnöke, Pallás György szerint Rózsavölgyi azért szúrja az EMMI szemét, mert „nem akadályozta meg, hogy tanárai részt vegyenek a korábbi kockás inges pedagógus demonstrációkon.”

A tankerületi igazgató, Pappné Gyulai Katalin csütörtök esti közleménye szerint a „Rózsavölgyi Gábor vezetése alatt lefolytatott törvényességi vizsgálat a jogszerű működés hiányát állapította meg, ezért kapott csak egy évre megbízást az igazgató, majd az ebben a tanévben végzett utóellenőrzések is azt állapították meg, hogy továbbra sem biztosítottak a jogszerű működés feltételei” – írja a dehir.hu. Pappné Gyulai Katalin továbbá „megdöbbenéssel vette tudomásul, hogy egyesek politikai ügyet kívánnak kreálni egy szakmai döntésből az Ady Gimnázium igazgatói posztjának kapcsán.”

Rózsavölgyi közleményben visszautasította a vádakat: „2017-ben részletes intézkedési tervet készítettem, amelyet a fenntartó elfogadott. Annak minden pontját betartottuk” – írja.

Az igazgató támogatói petíciót indítottak azért, hogy maradhasson az iskola élén, pár nap alatt közel 3000 aláírás gyűlt össze. Szombatra pedig „Találkozzunk Rózsavölgyi Gáborért!” címmel demonstrációt hirdettek az igazgató mellett.

„Elkeserítő és felháborító, hogy egy szakmájában elismert és megbecsült embert a „politika” (mármint 1-2 ember) félre akar állítani. Ezzel egy siker-gimnáziumot be akar terelni a saját politikai térfelére. Tantestületestől és diákságostól. De ennek az intézménynek a múltja nem engedheti, hogy a politika áldozatává váljon mindaz, amit az elmúlt évtizedekben elértek. Mutassuk meg, hogy sokan vagyunk, akik nem fogadjuk el a döntést!” – írták a szervezők az esemény Facebook oldalán.

Helyi tudósítónk szerint a demonstráción legalább 200 ember jelent meg, köztük számos volt diák és szülő. Békés, beszélgetős esemény volt. Jövő csütörtökre, azaz augusztus 16-ra további tiltakozást szervez az Érvényt az akaratnak – méltóságot Rózsavölgyi Gábornak Facebook-csoport „Kapitány, Ó Kapitányom” címmel.