Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Több mint kétezren követelik vissza a kirúgott debreceni igazgatót, holnap az iskola elé vonulnak

Ez a cikk több mint 5 éves.

Kevesebb, mint három nap alatt több mint 2300 volt és jelenlegi diák, szülő, tanár és debreceni állt ki Rózsavölgyi Gábor mellett, petícióban követelik azt, hogy újra ő kerüljön az iskola élére.

„Maradjon Rózsavölgyi Gábor a debreceni Ady Endre Gimnázium igazgatója. Ha te is méltatlannak tartod azt, ahogy Rózsavölgyi Gábor igazgató úrral eljárnak és te is őt találod az igazgatói posztra megfelelőnek, kérlek írd alá a petíciót” áll a felhívásban, amit már több mint 2000-en írtak alá.

Holnap, azaz augusztus 11-én pedig az iskola elé vonulnak mindazok, akik nem fogadják el az igazgató leváltását, hogy így tiltakozzanak (az esemény ide kattintva élhető el).

Az igazgató az iskola igazi „őskövületének” számított, hiszen 16 évig igazgatóként, 32 évig pedig tanárként volt az iskola munkatársa, egészen mostanáig: indoklás nélkül távolították el posztjáról, és ültették helyére az eddig mindössze általános iskolai igazgató-helyettesként tevékenykedő Türk Lászlót, a Fidesz helyi politikusát, önkormányzati képviselőjét (pedig a tantestület egyértelműen nem az ő pályázatát támogatta). Az új igazgató a 444-nek írásban feltett kérdésekre azt válaszolta, hogy „Meglátják, kellemes meglepetést okozok azoknak, akik óvatosan fogadták a pályázatomat.”

Kirúgása óta először megszólalt az eltávolított igazgató is, aki közleményt adott ki, melyben többek közt cáfolta azon indokokat, amelyekkel a tankerület az elbocsájtását indokolta.

„2014-ben országos kitüntetésben, Eötvös-díjban részesültem, ami a közoktatás egyik legmagasabb elismerése, évente mindössze négyen kaphatják. A díjra a Tankerület terjesztett fel. (Megjegyzem, hogy a megkapott elismerésre tekintettel a törvényi rendelkezések ellenére fizetési fokozatot nem léptem a következő évben, a Tankerület jogellenesen, törvénytelenül járt el). Fegyelmi eljárás soha nem folyt ellenem. Három-négy éve az ország egyik legkiválóbb pedagógusa, intézményvezetője voltam. Ez megváltozott volna az elmúlt két évben? Most az egyik legrosszabbja lennék? Teljesen méltatlannak tartom, hogy 32 év után, két évvel a nyugdíjazásom előtt idén szeptembertől nem maradhatok tanárként teljes óraszámban az Ady Endre Gimnáziumban, hanem két helyen kell majd tanítanom. Ez az eljárás beleütközik a méltányos mérlegelés elvébe, érdekeimet súlyosan sérti, számomra aránytalan sérelmet okoz” – írta a közleményben.

Ezek után már csak egy kérdés marad: mégis miért kell szembe menni, a diákok, tanárok, szülők és ennyi ember akaratával és ilyen-olyan indokkal eltávolítani embereket a posztjukról? Mert ez ebben a formában minden, csak nem az igazi együttműködés (rendszere).