Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A bombáknál hangosabban – támogatói koncert-sorozatot szervez a Food Not Bombs

Ez a cikk több mint 5 éves.

Szeptember 7-8. között a budapesti Auróra ad helyet a Food Not Bombs (Ételt, ne bombákat – FNB) budapesti csapata által szervezett adománygyűjtő bulinak. Az esemény lényege, hogy elég adományt tudjanak összegyűjteni ahhoz, hogy továbbra is működhessen a hajléktalan embereknek, illetve rászorulóknak ételt kiszállító programjuk.

A kezdeményezésnek az a lényege, hogy piacokon, vagy egyéb élelmiszerláncoknál kidobásra ítélt, de amúgy teljesen ehető alapanyagokat önkéntesek összegyűjtenek, és abból egészséges, tápláló ételeket főznek olyanoknak, akik nem engedhetik meg maguknak a rendszeres meleg ételt.

Először 1980-ban, a Massachusetts állambeli Cambridge-ben kezdtek el helyi atomfegyverkezés-ellenes aktivisták újrahasznosítani, és rászorulóknak osztani kidobásra ítélt ételt. A kezdeményezés hamar nemzetközi méretűvé vált, és ma már a világ számos országában megtalálhatók az egymáshoz amúgy csak lazán kapcsolódó FNB-szervezetek.

Budapesten a kétezres évek elejétől fogva voltak kísérletek hasonló akciók rendszeresítésére, a mostani FNB Budapest tagjai körül-belül 2012-2013 óta aktívak. Elmondásuk szerint ekkortájt sikerült jó kapcsolatot kiépíteniük piaci árusokkal, élelmiszer-kereskedőkkel, így biztosított lett az alapanyag-ellátás, nem kellett többé „beosonniuk” az élelmiszerért.

Főzés az Aurórában (kép: Food Not Bombs Budapest)

A Food Not Bombs Budapest hetente nagyjából 200 kg feleslegnek ítélt, amúgy hibátlan zöldséget, illetve gyümölcsöt szerez így, amelyet a budapesti Aurórában főznek meg vasárnaponta, és – általában biciklivel – ki is szállítják az elkészült ételt szállókra, aluljárókba vagy bárhova, ahol rászorulókat találnak (akár tüntetéseken). Húst nem főznek, a kezdeményezés maga tudatosan vegetariánus/vegán jellegű.

„Hierarchiamentesen működünk, megkerüljük a hivatalos platformokat, tehát elkerüljük a civil szervezet-létet, inkább törekszünk egy szélesebb körű közvetlenül segítő közösség kialakítására; nem kérünk és nem várunk semmilyen támogatást állami szereplőktől, legyen az akár önkormányzat, akár más egyéb intézmény, próbálunk a széles-színes-szagos közösségünkből építkezni, minél több embert bevonni a konkrét feladatokba, alapvetően törekszünk arra, hogy aki a tevékenységünkben részt vesz, annak ugyanannyi szava legyen, mint bárki másnak.”

– jellemezte a csoport működését Dadányi Dávid, az FNB Budapest aktivistája.

A csoport torinói székhelyű olasz testvérszervezetével, illetve annak egy tagjával a budapesti csoport beszélgetett nemrégiben, és végül a Tett  közölte is az interjút.

Címoldali kép: Food Not Bombs Budapest