Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az ÁSZ elnöke korrupciónak hívja azt, amit a Fidesz 2011-ben rendelt el

Ez a cikk több mint 5 éves.

Domokos László hétfőn pénzügyi anarchiáról és az átláthatóságot lehetetlenné tevő szabálytalanságokról beszélt a kórházak működésével kapcsolatosan a Magyar Időknek. Az Állami Számvevőszék elnöke a hiteles leltárvezetés hiányosságain túl a korrupció elleni kontrollrendszerek problémáira is kitért, konkrét kórházak megnevezése nélkül.

Az interjú csúcspontjában az ÁSZ-elnök a vécépapírok példáján leplezte le az egészségügyben zajló beszerzési folyamatokat, megsemmisítve az alaptalan ellenzéki példálózást, miszerint többek közt a vécépapír hiánya annak köszönhető a kórházakban, hogy „a kormány kevés pénzt fordít erre a célra”. Domokos azt sérelmezte, hogy „a kórház vásárol hatalmas mennyiségben vécépapírt, de fel sem merül, hogy ezt közbeszerzési eljárásban tegye.” Elemzésében tehát a közpénzeket a kórházak szánt szándékkal pazarolják, a vécépapír pedig a szabálytalan beszerzés miatt hiányzik az intézményekből.

Ehhez képest, ahogyan a 24.hu is megírta, a kórházak toalettpapír beszerzését a 9/2011. (III. 23.) BM rendelet szabályozza, mely szerint,

mint központi ellátó szervek kötelesek fogvatartottakat foglalkoztató büntetés-végrehajtási cégektől rendelni bizonyos termékeket – a rendelet melléklete szerint a közületi toalettpapír is ebbe a kategóriába tartozik.

A büntetés-végrehajtás által Tökölön működtetett, állami tulajdonban lévő cég, a Duna Papír Kft. körülbelül 350 fogvatartott foglalkoztatásával állít elő többfajta toalettpapírt, innen érkeznek a budapesti kórházak gurigái. A kórházak a fenti rendelkezés mellőzésére, vagyis ebben az esetben a Duna Papír Kft. ajánlatainak elutasítására és a termékek közbeszerzés alapú beszerzésére csak akkor lennének jogosultak, ha a büntetés-végrehajtási cég termékei bizonyítottan legalább 20%-kal drágábban lennének beszerezhetőek az általános közbeszerzési eljárásban elérhető termékekhez képest.

Domokos ennek ellenére hétfőn azt is kilátásba helyezte, hogy azokon a helyeken, ahol a pénzügyek nincsenek rendben, célszerű lesz új gazdasági irányításról gondoskodnia az államnak. A hétfői interjúból konkrétan nem derül ki, hogy mely kórházak gazdálkodása ad okot aggodalomra az ÁSZ elnöke szerint, és az sem, hogy melyek pontosan a feltárt hiányosságok.

A Magyar Kórházszövetség (MKSZ) és az Egészségügyi Gazdasági Vezetők Egyesülete (EGVE) tegnap sajtótájékoztatót tartottak, ahol reagáltak Domokos szavaira, illetve meg is hívták a Magyar Kórházszövetség következő elnökségi ülésére, hogy „felesleges, sőt káros” sajtóüzengetések helyett közös gondolkodással a valódi problémák feltárásán és megoldásán fáradozhassanak.

A két szakmai szervezet vezetőit megdöbbentették az interjúban olvasható, „általánosításokon és téves feltételezéseken alapuló megállapítások”, és visszautasítják az általánosságban megfogalmazott korrupciós vádakat.

Az ÁSZ tegnap reggeli közleménye szerint egyébként jelenleg öt kórházban folyik ellenőrzés, ezek a szekszárdi Tolna Megyei Balassa János Kórház, a hatvani Albert Schweitzer Kórház-Rendelőintézet, a soproni Soproni Erzsébet Oktató Kórház és Rehabilitációs Intézet, a mosonmagyaróvári Karolina Kórház-Rendelőintézet, valamint a berettyóújfalusi Gróf Tisza István Kórház. Az ellenőrzés során az egyes intézmények gazdálkodását, valamint a korrupciós veszélyek ellen védelmet biztosító kontrollrendszerek kialakítását vizsgálja az Állami Számvevőszék.

Címlapkép: Pexels.com