Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Felháborodtak az egészségügyi szervezetek az ÁSZ-elnök beszólása miatt

Ez a cikk több mint 5 éves.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, az Állami Számvevőszék elnöke, Domokos László a Magyar Időknek adott interjújában arról beszélt, az „anarchia” és a „botrány” szavak jutnak eszébe először, ha a hazai egészségügy különféle intézményeinek pénzügyeire gondol. Szerinte „rendszerszintű”, hogy az összességében több millió embert ellátó szakrendelők vezetői nem tartják be a legalapvetőbb gazdálkodási szabályokat sem.

Miután az ÁSZ az ellenőrzések során több egészségügyi intézményben is szabálytalanságokat talált, Domokos úgy véli, a trehány gazdálkodás fényében a kormányon talán nem is jogos számon kérni, hogy mennyit költ egészségügyre, mert a súlyos szabálytalanságok miatt „nem tudhatjuk, valójában mennyi pénz kell” az ágazatnak.

A Magyar Kórházszövetség (MKSZ) és az Egészségügyi Gazdasági Vezetők Egyesülete (EGVE) ma közleményben reagált az ÁSZ-elnök szavaira:

„Visszautasítjuk azt a megállapítást, amely szerint az egészségügyünket az anarchia, botrány summázattal lehet jellemezni, miközben a szakmai alapossággal végzett elemzések egyértelműsítik: ilyen kevés pénzből, ennyire hozzáférhető, ilyen magas szintű ellátás a fejlett országokban sem általános” – írják.

A két szakmai szervezet vezetőit megdöbbentették az interjúban olvasható, „általánosításokon és téves feltételezéseken alapuló megállapítások”, visszautasítják az általánosságban megfogalmazott korrupciós vádakat.

Szerintük a teljes egészségügyi ellátórendszer a beteg oldalán áll. Kiemelték az egészségügyi dolgozók áldozatos munkájának fontosságát is, szerintük nekik köszönhető, hogy sikerült fenntartani az ellátórendszer működését akkor is, amikor nemzetközi összehasonlításban az egészségügyre fordított közkiadásokban az utolsók között voltunk.

Annak ellenére, hogy mára már az ország teljesítménye lehetővé tette, hogy lényegesen több jusson a közpénzből az Európában egyik legbetegebb magyar lakosság gyógyítására, ez az uniós vagy az OECD-országok átlagához viszonyítva még mindig nem elég – írják.

Állásfoglalásuk szerint valóban közös érdek, hogy a magyar egészségügy hatékonyan működjön, az pedig még fontosabb, hogy a betegek megkapják a szakmailag szükséges ellátásokat.

Egyetértenek abban, hogy a jogszabályokat mindenkinek be kell tartania, de felhívják a figyelmet arra is, hogy az „élet törvényét” és „a beteg üdve a legfőbb törvény” elvét nemcsak az ellátórendszeren, az egészségügyben dolgozókon kell számon kérni, hanem a jogalkotón, az irányító és ellenőrző hatóságokon is.

A szervezetek továbbra is konstruktívan együtt kívánnak működni Magyarország jobb egészségügyi ellátásáért, és csak remélni tudják, hogy az interjú szerzőjét és az ÁSZ elnökét is hasonló célok vezérlik, ezért meg is hívták Domokost a Magyar Kórházszövetség következő elnökségi ülésére, hogy „felesleges, sőt káros” sajtóüzengetések helyett közös gondolkodással a valódi problémák feltárásán és megoldásán fáradozhassanak.

„Az általánosságban megfogalmazott korrupciós vádakat visszautasítjuk, és azt javasoljuk: ha ilyenről bárkinek tudomása van, tegye meg a szükséges lépéseket” – olvasható a szakmai szervezetek állásfoglalásában.

Forrás: MTI
Címlapkép: Echo TV