Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Trump volt tanácsadójának üzlettársa kipakolt

Ez a cikk több mint 5 éves.

Rick Gates, aki együtt dolgozott Donald Trump elnöki kampányán Paul Manafort-tal, hétfőn másfél tucatnyi ügyben tanúskodott utóbbi ellen, akivel állítása szerint több ízben követtek el adóelkerülést, rejtegettek jelentős vagyonokat különböző számlákon és követtek el jelentős mértékű csalásokat.

Gates részletesen kifejtette, hogyan segített meghamisítani Manafortnak pénzügyi kiadásokat, elrejteni a bevételek nagyságát és pontos forrását, félrevezetni bankokat, hogy felvehessenek nagy összegű kölcsönöket és kijátszani az amerikai adóhivatalt.

A vád szerint továbbá Manafort 30 különböző bankszámlát tartott fent három országban, hogy elrejtse 60 millió dolláros bevételének legnagyobb részét, amit ukrán politikusoknak végzett kampánytanácsadásért, valamint amit egyelőre homályban lévő ukrán üzletemberektől kapott.

Manafort védői Gates-et vádolják azzal, hogy míg főnöke a Trump-kampánnyal volt elfoglalva, ő „belemarkolt a süteményes dobozba”, tehát nem Manafort, hanem maga Gates követte el ezeket a cselekményeket.

A tárgyalás a Robert Mueller által vezetett nyomozás egyik részeredményeként kezdődött, amikor a különleges megbízott Trump kampányának orosz szálait követve rábukkant a két volt kampánytanácsadóra, és beidézte Gates-et, majd az februárban bűnösnek vallotta magát. A vádak alapján eddig nem merült fel a 2016-os Trump kampány és az oroszok összejátszásának gyanúja, a 18 különböző bűncselekmény mind az elnökségért folytatott verseny előtt történt.

Forrás: The Guardian
Kép: Paul Manafort – Wikimedia Commons