Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nyíradonyban 30 család a legnagyobb hőségben nem jut vízhez, mert elzárták a kutat

Ez a cikk több mint 5 éves.

„Itt majdnem száz gyermeknek és idős érintettnek, a hőségriadó kellős közepén lényegében egy csöpp víz, annyi nem folyik a csapokból” – jelentette ki az MSZP-s Kunhalmi Ágnes Nyíradonyban kedd délután, miután a párt budapesti elnöke helyi pártaktivistákkal és lakosokkal tartott sajtótájékoztatót.

A 168 óra tudósított arról hétfőn, hogy Gurmai Zita, az MSZP választmányi elnöke szombaton a településen járt a Roma Holokauszt Emléknapja alkalmából, és ott jelezték neki a helyiek, hogy mintegy 30 családnál a helyi önkormányzat és a vízművek tartozásra való hivatkozással, hőségriadó kellős közepén egyszerűen elzárta a vizet.

A vonatkozó jogszabályok értelmében viszont közüzemi tartozás fennállása esetén sem csökkenthető a nullára a lakosság vízellátása.

„(…) lakossági felhasználó esetében a közüzemi ivóvíz-szolgáltatást felfüggesztheti, ha a létfenntartási és közegészségügyi vízigények teljesítéséhez szükséges ivóvízellátást más, elérhető módon biztosítja”

– található a Fogyasztóvédelem honlapján.

Gurmai bejelentést tett a rendőrségen a helyzet mielőbbi megoldására, valamint tájékoztatta az illetékes minisztert és egyéb érintett kormányzati szervezeteket. A politikus szerint súlyos alapvető jogokat sérthet az érintettekkel való bánásmód.

A mai sajtótájékoztatón elhangzott az is, hogy a törvények értelmében a lakóhelytől számított 150 méteren belül mindenki számára biztosítani kell a napi 20 liter ivóvizet. Ha nem biztosítható a közeli vízforrás (az MSZP szerint az első háztól is több, mint 200 méterre van kút), akkor napi rendszerességgel lajtoskocsikat kell a helyszínre küldeni, ahonnan mosdó-, mosó- és ivóvíz-vételezési lehetősége van a lakosoknak.

A politikusok szerint utoljára két nappal ezelőtt kaptak az érintettek ivóvizet, háztartásonként egy-egy zsugor szénsavas, illetve szénsavmentes ásványvíz formájában. A tartozás fennállása esetén foganatosított vízkorlátozás szűkítő gyűrű felszerelését jelenti a vízcsapokon, viszont a vízszolgáltató Nyíradonyban földmunkagépek segítségével egyszerűen elvágta a helyiek házaiba vezető vízcsöveket.

Forrás: 168 Óra, Facebook/MSZP
Kép: Facebook/Kunhalmi Ágnes