Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Századvég és Orbán miatt estek egymásnak brit sztárújságírók

Ez a cikk több mint 5 éves.

Az egész úgy kezdődött, hogy a brit Guardian egyik külsős újságírója, Abi Wilkinson „Orbánnal együttműködőnek” nevezte Twitteren Andrew Neil konzervatív újságírót (és újságtulajdonost), aki a BBC egyik vezető politikai kérdezője.

Válaszképpen a címzett nemes egyszerűséggel lehazugozta Wilkinsont-t, majd letiltotta Twitteréről.

 

Owen Jones, baloldali politikai aktivizmusáról is híres újságíró, aki a Guardianbe és a New Statesmanbe ír, ezzel kapcsolatban megkérdezte konzervatív  kollégáját, hogy mégis miért dicsérte a Fidesz-közeli magyar Századvég (amelyet ő bevándorló-ellenesnek és muszlimellenesnek titulált) egyik kutatását. Ehhez még hozzátette, hogy a szervezet Orbán szélsőjobboldali kormányát támogatja, és nem érti, hogy miért is lát vendégül a Magyar Nagykövetségen Neil egy eseményt, amelynek a Századvég a vendége.

A heves reakciót kiváltó kutatást valóban a pártfüggetlenséggel éppenséggel nem vádolható Századvég Alapítvány jegyzi, és „Projekt28” néven fut. A projekt lényege, hogy 2016 óta évről-évre közvélemény-kutatásokat készítenek EU-s polgárokkal arról, hogy hogyan érzékelik a gazdasági fejlődést és az Unió hatékonyságát, illetve mit gondolnak a „migrációs krízisről és a növekvő terrorizmusról”.

A kutatás maga diplomatikusan megfogalmazva valóban nem kicsit problémás. Az országonként véletlenszerűen telefonon (számítógépes program segítségével) felkeresett, véletlenszerűen kiválasztott 1000-1000 ember olyan kérdésekre kell, hogy válaszoljon, mint például:

„Ön szerint a bevándorlás kezelése hatalmas pénzügyi terhet ró a befogadó országokra?”

…vagy:

„Ön szerint a bevándorlók beáramlása az Ön országába megváltoztatja majd az országa kultúráját?”

…esetleg:

„Mennyire súlyos fenyegetés Európa számára a muszlim lakosság gyors növekedése?”

És akkor még nem említettük a meglehetősen szűkített válaszadási lehetőségeket, például a mondatot, ami így szól „Ön szerint a bevándorlók beözönlése…” kétféleképpen lehet csak befejezni, jelesül:

1./…erősíti az EU gazdaságát

2./…gyengíti az EU gazdaságát.

Andrew Neil a jelek szerint szimpatizál a Fidesz politikájával, illetve a Fideszhez közeli közvélemény-kutatókkal, ezt a Szájer József és a Századvég munkatársai részvételével megrendezett követségi esemény házigazdai lebonyolítása elég jól mutatja. De vajon tisztában van-e azzal a veterán konzervatív laptulajdonos, hogy a Fidesz legtöbbször a „Nyugat” felelősségére apellál az utóbbi évtizedek háborúi kapcsán, és az azzal összefüggésben kialakult menekült- (az ő megfogalmazásukban „migráns-”) helyzettel?

Ezt érdemes lenne tisztázni, ugyanis Neil nem csak, hogy lelkes támogatója volt az afganisztáni és az iraki háborúknak, de konkrétan „Harcolni nem akaró, gyáva nyulaknak” titulálta az afganisztáni beavatkozás ellenzőit. Íróasztala mögül.

 Forrás: Twitter
 Címoldali kép: Jelenet a Rózsák Háborújából, Wikimedia Commons