Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Ma éppen a bulizó fiatalok lettek a kormánypárt ellenségei

Ez a cikk több mint 5 éves.

Impozáns cikkben rongyolt bele a fővárosi fiatalokba a 888 szerzője, amire aztán a Fidesz-média több másik tagja is ráharapott. Szerintük a Szabadság hídon szombat reggelre képződő szemetet liberális fiatalok állították elő.

„Lerongyolódott belvárosi liberális ifjúság”, „belvárosi vegán-hipszter-avolatte vonalon mozgó liberális ifjoncok” – így jellemzi azokat a fiatalokat a 888 szerzője, akik péntek este a Szabadság híd lezárását kihasználva ott boroztak. A cikk képeket is közöl (persze forrásmegjelölés nélkül), amelyen a szombat reggeli szemét látható, és hozzáteszi „Így hagyták maguk után a hidat:”

Fotó: Réz Béla/facebook

Én eddig nem tudtam, hogy a péntek esti borozás liberális-vegán fertő, de jó megtudni ezt a 888-tól. Az eredeti Facebook-poszt alatt, ahonnan a 888 egyébként ellopta a képeket, a kommentelők elég pontosan elmagyarázzák mi a helyzet:

„Mindenhol ez van ahol sok ember összegyűlik. Az emberek 90%-a megissza a műanyag palackos üdítőt és otthagyja a palackot ahol már nincs rá szüksége. Igazából nem a műanyaggal van a gond a világban hanem az emberrel. Az óceánok se azért szennyezettek, mert szívószálat használnak a budapesti szórakozóhelyeken, hanem mert az óceánjárókról és a partokról a vízbe szórják a szemetet. tehát alapvetően az ember tehet róla nem a szemét. 100%-os szelektív gyűjtés esetén megszűnne a probléma.”

Ahogy a kommentelő is leírja, ahol extrém sok ember van, ott szemét képződik, ha pedig nincs elég kuka (márpedig több ezer emberre nem tud lenni elég kuka a Szabadság hídon és környékén), ott szemét lesz.

„A bejegyzés magyarázatra vár, hadd adjak:
Szombat estére borozós kiülés volt meghirdetve itt a fb-on. Nagyon sokan voltak, csak úgy özönlöttek le éjjel az emberek a hídról, és még úgy is rengetegen voltak rajta.
Sok kuka van kinn, viszont teljesen tele voltak, mellettük is csak gyűltek az üvegek és a sörösdobozok. Az meg már talán mindegy is, hogy a maradék nem a kukákat veszi körbe, hanem szerteszét vannak a hídon.
Az az FKF nyomora, hogy sikerült már világosban ilyen képet készíteni. Nyomorék egy banda, fizetést alig adnak a munkavállalóinak.”

Sőt egy kommentelő fotót is készített, hogy kora délutánra már eltakarították a szemetet. Ezt a 888 szerzője is megtalálta volna, ha meg akarja.

Forrás: Kácser Mihály/Facebook

A cikk maga tipikus házmestertempó, ugyanis nyilván nincs köze politikai ideológiához a szemetelésnek, a belvárosban bulizókat lelibsizni, azaz a fiatalságot és az alkoholfogyasztást politikai ideológiához kötni is nevetséges.

De nevetséges azért is a cikk, mert a szemetelés egy nagyvárosban mindig probléma, egy ilyen rendezvényen pedig hatványozottan az. A tömegrendezvényen szemetelők elleni hápogás pedig az egyik legszánalmasabb dolog, amit a médiában el lehet követni. Nyilván, amikor nincs elég szemetes, akkor a menedékkérők is hagynak maguk után szemetet, meg a focidrukkerek is, ahogy a 2016-os magyar EB-menetelés idején is szeméthegyek maradtak. Ez nem kultúráltsági, hanem szervezeti kérdés. Egyébként vasárnap délután legalább 20-30 kuka volt kint a Szabadság hídon. Ennél többet nehéz kirakni, de egy több ezres tömeg szemetelési igényét se ez, sem a környező utcák kukái nem tudják felszívni.

Persze arra jó a cikk, hogy tovább kreáljon nem létező politikai ellentéteket, és olyan kérdések kapcsán, mint a szeméthelyzet Budapesten, elterelje a beszélgetést arról, hogy az állami szemétszedő cégek hogyan végzik a munkájukat. Ehelyett pedig a Fidesz-propaganda szokásos módszerét követve a megoldás és a vita helyett egy kiválasztott csoport ellen keltenek gyűlöletet.