Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Hétfő óta tömegek tüntetnek Iránban, fokozódik a nyomás

Ez a cikk több mint 5 éves.

Irániak ezrei tüntetnek folyamatosan hétfő óta, Teherán mellett tegnapra már összesen tíz nagyvárosban és településen. A demonstrálók a munkanélküliség drámai növekedése, az iráni riál elértéktelenedése és az ezzel összefüggésben kialakuló gazdasági kilátástalanság miatt vonulnak utcára.

A gazdasági mélyrepülés első sorban annak tudható be, hogy Donald Trump amerikai elnök májusban kilépett az iráni atomalkuként elhíresült megállapodásból, és visszatért az országgal szembeni szankciók alkalmazásához, amelyek hétfőn, augusztus 6-án fogják elérni csúcspontjukat. Emellett Trump kabinetje nyomást gyakorol a szövetségeseire, hogy novemberig csökkentsék nullára a közel-keleti országból származó olajimportjukat.

Az iráni riál értéke az elmúlt hat hónapban kétharmadával csökkent, legutóbb júniusban zuhant nagyot, akkor is több városra kiterjedő tüntetéshullám rázta meg az országot (erről a Mérce is beszámolt). A gazdasági nehézségek miatt december óta több-kevesebb szünettel, de folyamatosak a tüntetések.

 Szállítók sztrájkba kezdtek Mobarakeh-ben, a magas benzinárak miatt

A Twitteren #IranProtests hesteg alatt záporoznak a különböző videók az országban zajló demonstrációkról. A felvételek tanúsága szerint taxisok és egyéb, szállítmányozással foglalkozó dolgozók sztrájkolni kezdtek a gyorsan emelkedő benzinárak miatt.

A tüntetések néhol erőszakba is torkollnak. A szombati nap folyamán többszáz tüntető próbált behatolni az Amír al-Momenin nevű Korán-iskolába, azzal a szándékkal, hogy felgyújtsák az épületet. A rendőrség megakadályozta a gyújtogatást végül. A demonstrálók híradások szerint több helyen is a vallási vezetés elleni rigmusokat skandálnak, mint Khamenei ajatollahra utalva „Halál a diktátorra”, vagy „Takarodjatok Mullahok”.

Szakértők szerint a sztrájk- és tüntetéshullám csak fokozódni fog a jövő hétfői amerikai szankciók bevezetése után.

Forrás: Independent; Magyar Narancs
Címoldali kép: Twitter/DonyaJam