Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Tüntetések kezdődtek Teheránban, miután az iráni valuta mélyrepülésbe kezdett

Ez a cikk több mint 5 éves.

Vasárnap sztrájkba kezdtek az teheráni mobiltelefon-árusok, miután az ország fizetőeszköze, a riál a dollárhoz képest tovább gyengült: egy dollárért hivatalosan már 90.000 riált kell adni.

Az eladók arról panaszkodnak, hogy ilyen árakon egyszerűen képtelenség eladni mobiltelefont, vagy ahhoz tartozó eszközt.  A mobilokat és tartozékokat árusító üzletek a jelek szerint nemhogy támadásokat, de egyenesen támogatást kaptak az utca népétől: a vásárlók maguk biztatják a boltosokat bezárásra, és közösen tüntetnek az elfogadhatatlan mértékű drágulások ellen.

A tegnapi nap folyamán a tüntetés a külvárosi nagyobb üzletek felől megindult a főváros központja felé, a Baharesztán térre, ahol az iráni parlament épülete található. Ezt a menetet a helyi rendőrség feltartóztatta, majd feloszlatta.

A kedélyek viszont nem csillapodtak az éjszaka folyamán, hétfőn újabb, ezúttal zavargásokkal kísért tüntetések robbantak ki Teherán-szerte, és főleg a központi piactér területén. „Hagyjátok békén Szíriát, foglalkozzatok a saját népetekkel!”, „Halál a diktátorra!”  – ilyen és ehhez hasonló szlogenek hallhatók azokon a videófelvételeken, amelyek a közösségi médiában terjednek a tüntetésekről, utalva a szíriai polgárháborúba belebonyolódó iráni rezsimre, illetve ehhez képest az ország nehéz pénzügyi helyzetére.

Mindeközben az iráni kormány és a legfelsőbb gazdasági döntéshozók vasárnap bejelentették, hogy hivatalosan három különböző dollár-átváltási értéket fognak megállapítani. Hasonló beavatkozással már próbálkoztak idén márciusban, ám az akkori hivatalos átváltási rátákat a piac egyszerűen figyelmen kívül hagyta.

Folyamatosan érkeznek a közösségi médiában felvételek a teheráni helyzet súlyosbodásáról. A tüntetők és a rendőrség között folyamatosak az összecsapások, az utcákon gépjárművek égnek, több helyütt a rendőrség könnygázzal oszlatja a tömeget. Eközben a legutóbbi órákban tüntetések kezdődtek több iráni városban is, a helyiek a teherániakhoz hasonlóan felkérik a boltok tulajdonosait, hogy zárják be üzletüket, és csatlakozzanak a sztrájkhoz.

A riál bedőlését és ezzel összefüggésben az általános drágulást külföldi elemzők és helyi kereskedők is az utóbbi időszak olyan jelentős politikai eseményeihez kötik, mint az Egyesült Államok kivonulása az atomalkuból, és az Irán elleni gazdasági szankciók újbóli életbeléptetése tavaly nyár végétől-ősztől kezdődően.

Forrás: radiofarda/reuters