Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Folytatódnak az elbocsátások a Fidesz által visszafoglalt Hír TV-nél

Ez a cikk több mint 5 éves.

Kedden este nyilvánosságra kerülő sajtóinformációk alapján tudni lehetett, hogy ma dől a Hír TV sorsa: az elsőként az Azonnalin megjelent hír szólt arról, hogy szerdán fél tizenegyre állománygyűlést hívtak össze a televízió Szentendrei úti székházához, a portásokat pedig már kedden lecserélték. A televízió elnöke, Fonyó Károly már a múlt héten távozott, aki akkor csak annyit mondott, a tévé működni fog tovább.

A hét elején már megjelent a 444-en egy háttércikk arról, hogy mivel járhat a csatorna július elejei eladása Nyerges Zsoltnak, a korábbi tulajdonos, Simicska Lajos régi harcostársának: a belsős információkból származó prognózis szerint is egyértelműen arról van szó, hogy a Fidesz visszaszerzi hatalmát a 2003-ban a fideszes médiabirodalom zászlóshajójaként alapított, majd akként a 2015-ös G-napig működő televízió felett. A cikk azt is megemlítette, hogy a csatorna felett a legnagyobb fideszes médiakonglomerátumot, a Mediaworks-t vezető Liszkay Gábor és stábja fogja visszavenni az irányítást, Liszkay hivatalosan tanácsadói pozíciót fog betölteni.

Ezt az érintett szerdai állománygyűlés előtt a Hír Tv székházánál várakozó újságíróknak megerősítette.

További sajtóinformációk szóltak arról, hogy a hatalomátvétel során a vezetőség mellett a G-nap utáni Hír TV arcait is lecserélik, elsősorban Kálmán Olga és Csintalan Sándor sorsa volt kérdéses a csatornánál. Utóbbi a Mércének is nyilatkozott a szerdai értekezlet előtt. Az MSZP-t és a Fideszt is megjárt egykori politikus, újságíró úgy fogalmazott:

„Ezt a történetet már nélkülem fogják vinni”

– megerősítve, hogy véget ért írt Hír TV-s karrierje. Abban nem volt biztos, hogy műsora, a Tantusz megszűnik-e, de abban igen, hogy nem ő készíti a továbbiakban. „Egy darab szabad tévé marad Magyarországon”- mondta az RTL Klubra utalva, amely mögött „komoly befektető áll”. Arra a kérdésünkre, hogy újságírói-műsorvezetői tevékenységét folytatja-e valahol, valamilyen formában, úgy válaszolt:  „Igen, sínen, vízen, levegőben” – azt pedzegetve, hogy Youtube- , illetve közösségi médiás csatornákon láthatjuk-hallhatjuk őt tovább.

Kálmán Olgának a Magyar Hang szerint már fel is mondtak. Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere a mai esti „Egyenesen” című műsor vendége lenne, őt telefonon kerestük, kérdésünkre, hogy szerinte meg lesz-e tartva a beszélgetés, azt válaszolta, hogy ő nem tud róla, hogy lemondták volna.

Frissítés 13:16: a csatorna hivatalosan is közölte, hogy mától nem látható Kálmán Olga és Csintalan Sándor műsora.

Szerda reggel a tévé székházából kedden szélnek eresztett biztonsági szolgálat helyett már a Fidesz-közeli Valton emberei jelentek meg a Hír TV kapuinál. A 24. hu délelőtt arról írt, Tarr Péter vezérigazgató-helyettes szerda reggel körbement és megkérte a kollégáit, hogy töröljék személyes anyagaikat és pakolják össze holmijukat.

Megérkezett a tévé székházához az új tulajdonos, Nyerges Zsolt is, aki nem válaszolt egyelőre arra, mi lesz a Hír TV sorsa. „Meg fogjuk mondani az állománygyűlés után.”

FRISSÍTÉS: A hvg.hu információi szerint mindössze 3 perc alatt zavarták le a gyűlést, amelyen bejelentették, hogy az új vezérigazgató Répásy Bálint, helyettese Szikszai Péter lesz. Kérdezni nem lehetett. Csintalan Sándor a hírre úgy reagált, hogy

„(…) én a Szikszaival nem dolgozom, ide be nem teszem a lábam”

Konok Péter, a Szabadfogás című műsor állandó vendége közben megérkezett a tévéhez, „Éljen Eduárd” feliratú pólóban.

Mindeközben a csatorna munkatársai nosztalgikus hangulatú képeket készítenek magukról, egyikük munkatársunk szerint fotózás közben megjegyezte: „Megtiszteltetés volt együtt szolgálni.”

 

A sajtóhoz eljuttatták Nyerges Zsolt állománygyűlésen elhangzott beszédét. Röviden megköszönte mindenki munkáját, majd arról beszélt a tévé új tulajdonosa, hogy átadja a stafétát a nála médiaügyekben „jártasabb” Liszkay Gábornak, ő pedig nem kívánja túllépni tulajdonosi hatáskörét:

Jó napot kívánok! Szervusztok!

Mivel 1-2 kivétellel csak a képernyőn keresztül ismerem a jelenlévőket, bemutatkozom: Nyerges Zsolt vagyok.
Nem szoktam hosszú beszédeket tartani, és most sem fogok.
Azért kértem ennek az értekezletnek az összehívását, hogy személyesen tudjam bejelenteni a tulajdonosváltásból következő legfontosabb változásokat.

Elsőként: mindenkinek szeretném megköszönni az eddigi munkáját.
A HírTV a médiapiaci változások közepette is sikeresen őrizte meg pozícióját, és ez minden dolgozójának az érdeme.
Másodszor: bár sok találgatás megjelent a csatorna sorsával kapcsolatban, tulajdonosként örömmel mondhatom és erősíthetem meg, hogy a HírTV helyzete stabil, a csatorna tovább működik, a jövője biztosított.

Végül: sokan megírták az elmúlt napokban,  -és az erről szóló hírek igazak is- :én magam sosem foglalkoztam a médiával, és ezen a jövőben sem szeretnék változtatni.Vagyis a tulajdonosi szerepvállalásnál nem fogok jobban belefolyni a HírTV életébe.
Azt viszont pontosan tudom, hogy egy hír- és közéleti csatorna esetében nincsenek üresjáratok, a műsorgyártás folyamatos figyelmet igényel.
Ezért Liszkay Gábort kértem meg, hogy legyen a médiatanácsadóm, és szakmai szempontból irányítsa a csatorna működését, Gábor pedig elfogadta a felkérést.
Ezen a ponton szeretném megköszönni Pauwlik Lászlónak, hogy ebben az átmeneti időszakban vállalta a vezérigazgatói tisztséget, és utódjául Répásy Bálintot nevezem ki.

Köszönöm a figyelmet, ezzel át is adom a szót Bálintnak.

 

Információink szerint az új hírigazgató már munkába állt, és 14 óráig adtak időt a híradós stábnak, hogy eldöntsék, folytatják-e a munkát az új vezetés alatt. Helyszíni tudósítónk úgy értesült, mire vége lett  délelőtti értekezletnek, az eddigi vezérigazgató-helyettes asztalán már ott voltak dobozokba pakolva az újságírók holmijai. Úgy tudjuk, sokan könnyeikkel küszködve hagyják el a Szentendrei úti székházat.

A Hír TV visszafoglalásáról szóló szerdai írásaink itt olvashatók.