Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Egy legális abortuszért szervezett tüntetésen három nőt késeltek meg

Ez a cikk több mint 5 éves.

„Ez egy terrormerénylet volt olyanok részéről, akik meg akarnak félemlíteni minket” – nyilatkozta a chilei tüntetésen megsebesített nők egyike az eset után. A tüntetést Santiagóban tartották szerdán nőjogi szervezetek, akik elsősorban a legális és szabad abortuszért emelték fel a hangjukat. Ismeretlenek a felvonuláson a tömegbe vegyülve késes támadásokat hajtottak végre, amiben három felvonuló nő, illetve egy rendőr is megsebesült.

„A tiltakozás jó hangulatban kezdődött, de ez megváltozott, amikor meghallottuk, hogy szélsőségesek egy csoportja barikádokat emelt, és állatok beleit terítették szét az utcán” – nyilatkozta Antonia Orellana, a chilei Nőket ért Erőszak Ellenes Hálózat és a baloldali Frente Amplio Párt tagja. Egy kisebb szélsőjobboldali csoport, a Szociális Hazafiak Mozgalom vállalta felelősséget az akcióért, de a késelésekért az „anarcho-feministákat” okolták.

Az abortusz be van tiltva, illetve bűncselekménynek számít a Kubán és Uruguay-on kívül minden latin-amerikai országban. A chilei törvénykezés volt a világon legszigorúbban abortusz-ellenes, de Michelle Bachelet kormánya némi enyhítést hozott: azoknál a nemi erőszakból származó terhességeknél, ahol az anya vagy a magzat élete veszélyben forog, engedélyezték a terhesség megszakítását.

Bachelet-et azonban  Sebastian Piñera jobboldali kormánya követte, ami világossá tette, hogy semmilyen további engedményre nem hajlandó a kérdésben, sőt, chilei nőjogi szervezetek attól tartanak, hogy még az eddig kiharcolt eredményeket is megszüntetik.

Natalia Valdebentio chilei rádiós számolt be először a késelésekről.

„Másnap semmi nem volt az újságok címoldalán erről. A televízióban sem. Nem láttam, hogy az elnök elítélte volna a támadásokat, sem azt, hogy a belügyminiszter tette volna ezt. Tudjuk, hogy szervezett csoportok szándékosan meg akarták támadni a tüntetést. De a feminista mozgalom folytatni fogja. Kiállunk egymásért, és ezt a fajta erőt soha nem fogják felfogni.”

– nyilatkozta.

Forrás: The Guardian
Kép: Wikimedia Commons