Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Egyre több magyar jár át Ausztriába és Romániába dolgozni

Ez a cikk több mint 5 éves.

Az elmúlt évekhez hasonlóan újabb rekordot döntött az Ausztriába dolgozni járó magyarok száma, de keleti szomszédunk, Románia is egyre népszerűbb célpont a jobb megélhetést kereső honfitársaink számára.

A Privátbankár ír arról, hogy júniusban 94.534 magyar állampolgár dolgozott Ausztriában, ezzel újabb rekordot döntött meg az osztrák munkaerőpiacon szerencsét próbáló magyarok száma. Az eddigi csúcs 91.715 fő volt, ezt idén márciusban mérték, de az elmúlt években minden nyáron újabb és újabb rekord dőlt meg.

A nyári hónapok azért végeznek az élen minden évben, mert ilyenkor az állandó vendégmunkások mellett az idénymunkára érkezők száma is a legmagasabb, így a portál szerint az sem kizárható, hogy még idén nyáron újabb rekord dőlhet meg.

(Forrás: Privátbankár)

A növekedés üteme azonban valamelyest csökkent, hiszen általában hét-nyolcezerrel szoktak a számok nőni, tavaly júniushoz képest viszont csak 6700-zal nőtt a kint dolgozók száma.

Az Ausztriába irányuló munkaerő-vándorlás már hagyományosnak számít, de az elmúlt időszakban egy újabb célpont is egyre népszerűbbé válik: az ATV Heti Napló című műsora számolt be arról, hogy a keleti országrészekben egyre többen váltják le a közmunkát jobban fizető romániai munkára.

A műsor stábja Sarkadon, Gyulán és Lőkösházán forgatott, ahol a helyiek beszámolói szerint egyre többen ingáznak át a Temesvárra, az ottani kábelgyárba dolgozni. Az előnyök kézzelfoghatóak: míg a békési térségben nagyon kevés a valódi munkalehetőség, a közmunkával pedig havonta olyan hatvanezer forintot lehet összeszedni, addig Temesvárról ennek több mint dupláját, havi 150 ezret vihetnek haza a dolgozók. A fizetés napi egy-két túlórával pedig már 200 ezerig is feltornázható.

Persze az ingázás körülményei megnehezítik ezt a fajta munkát, hiszen a távolság annyi időt elvesz, hogy az embereknek sokszor nem jut idejük otthoni teendőiket elvégezni. Igaz, a munkaadó ezt is megpróbálja áthidalni, céges költségen, busszal szállítja oda-vissza a békési munkavállalókat.

Miközben a romániai munkavállalást az bejáratott infrastruktúra hiánya nehezíti, addig Ausztria esetében a jobboldali kormányzat próbál szigorításokat életbe léptetni a vendégmunkásokkal szemben. Sebastian Kurz kormánya nemrégiben például a vendégmunkásoknak fizetendő családi pótlék mértékét csökkentette azzal, hogy a származási országban érvényes családi pótlék szintjére szállította le azt.

(nyitókép: MTI / Filep István)