Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Törvénnyel növelné a BKV-sofőrök biztonságát a szakszervezet az újabb támadás után

Ez a cikk több mint 5 éves.

Jogszabályi módosítás útján szeretné javítani a BKV-nál dolgozó sofőrök munkakörülményeinek biztonságát a Belföldi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezete – írja a Magyar Narancs.

Az érdekvédők azt követően sürgetnek – újra – lépéseket a járművezetők védelmének érdekében, hogy szombaton késsel támadtak egy trolisofőrre. Az Olof Palme sétány és a Zichy Mihály út kereszteződésében lévő buszmegállóban egy férfi szóváltásba keveredett egy trolibusz vezetőjével, aki a járművön dohányzó férfit le akarta szállítani.  A támadó a vita hevében a nála lévő késsel a sofőr felé szúrt, aki a jobb karján megsérült.

A késelés miatt a BKV trolis és autóbuszos járművezetőit képviselő szakszervezet ismét kezdeményezi, hogy jogilag erősebb, hivatalos személyi státuszba helyezzék a jelenleg közfeladatot ellátó besorolású sofőröket.

„Először is jobbulást kívánunk a kollégának, aki reméljük, nemcsak fizikálisan hanem mentálisan is minél hamarabb kiheveri az eseményt. Hál’ istennek a késsel való támadás nagyon ritka, de fizikai támadás, bántalmazás már többször történt. Egy-két utas azt hiszi, hogy ha megveszi a jegyet, azzal jogot szerez arra, hogy verbálisan véleményt mondjon, vagy leköpje a járművezetőt. De az utasok jelentős többsége nagyon korrekt és segítőkész. Szakszervezetünk támogatja, hogy a járművezetők, jegyellenőrök ne csak közfeladatot ellátó, hanem hivatalos személynek legyenek jogilag minősítve”

– nyilatkozta a magyarnarancs.hu-nak a BTDSZ elnöke. Szabó István szerint ezt a parlament ugyanolyan gyorsan meg tudná szavazni, mint amilyen gyorsan a cafeteria elvételéről döntött.

A sofőrök biztonságának növelése az utóbbi években egyre gyakrabban kerül napirendre, noha az Index tavalyi cikkéből az derül ki, nincs valódi növekedési tendencia a járművezetőket érő támadások terén; igaz az elmúlt évtized legkevesebb atrocitását hozó évében is 8-szor támadták meg a sofőröket. 2017-ben az Egységes Közlekedési Szakszervezet a jogi védelemhez képest más megoldást javasolt ők zárható vezetőfülkék mellett kardoskodtak.

(Magyar Narancs)