Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Netanjahu és Orbán legszorosabb szövetségesekként álltak egymás mellett Jeruzsálemben

Ez a cikk több mint 5 éves.

Orbán Viktor kétnapos izraeli látogatásának kezdetén tartott közös sajtótájékoztatót Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel.

A két miniszterelnök nagyon jó kapcsolatot ápol egymással: Netanjahu az április 8-i választást követő napon hívta fel Orbánt, hogy gratuláljon és találkozóra hívja a magyar miniszterelnököt. Netanjahu tavaly járt Magyarországon, ami előtt utoljára 1989-ben tett izraeli kormányfő Magyarországon hivatalos látogatást.

Jeruzsálem, 2018. július 19.
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök négyszemközti megbeszélést folytat Jeruzsálemben 2018. július 19-én.
MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsõdi Balázs

A sajtótájékoztatón Orbán elmondta, szerinte a két ország kiváló kapcsolata nagyrészt a két vezető közti viszonynak köszönhető, Orbán szerint a jó kapcsolat alapja, hogy

„mindkét országot patrióta vezető irányítja”.

Az Index tudósítása szerint Orbán barátjának nevezte az izraeli miniszterelnököt és tegeződve beszélt vele a sajtótájékoztatón.

Barátság kölcsönös előnyökkel

Netanjahu a cionizmus atyja, Herzl Tivadar szobrára mutatva a két ország közös múltjára emlékeztetett, és kiemelte azt is, hogy „ma a magyar zsidók félelem nélkül élnek”. Orbán szerint Magyarország „zéró toleranciát” hirdetett az antiszemitizmussal szemben, és arról beszélt, hogy míg Nyugat-Európában erősödőben van, addig keleten egyre kevésbé tapasztalható zsidó-ellenes hangulat.

Netanjahu dícsérte Orbánt, amiért tisztában van a veszéllyel, amit a radikális iszlám jelent Európára, Izraelre és az arab országokra nézve.

„Irán a legsúlyosabb veszélyforrás, és mi a frontvonalban harcolunk Európáért is.”

– mondta a miniszterelnök.

A Haaretz nevű izraeli lap megjegyzi, hogy Netanjahu számára a Magyarországgal való kapcsolat azért is fontos, mert

Netanjahu a visegrádi országokon keresztül próbálja gyengíteni az Európai Unió az izraeli-palesztin konfliktussal és Iránnal kapcsolatos konszenzust, amely Izrael állam nemzetközi jogsértéseivel és palesztinokkal szembeni agressziójával kapcsolatban kritikus, Izrael és Irán konfliktusában pedig a deeszkaláció érdekében lép fel.

Izrael állam  a Netanjahu által fémjelzett egyre erőteljesebben etnicista politikájára éppen ma reggel tette fel a koronát, amikor a Kneszet megszavazta a törvényjavaslatot, mely szerint Izrael zsidó nemzetállam, melynek fővárosa az egységes és oszthatatlan Jeruzsálem. A törvényjavaslatot, mely az ellenzők szerint másodrendű állampolgároknak tekinti az ország 20 százalékát kitevő arab lakosságot, és felrúgja a Jeruzsálemet illető nemzetközi konszenzust, amely szerint a város se nem zsidó, se nem arab, a palesztin politikai erők mellett a baloldal sem szavazta meg.

A netanjahu –i politika igenlését mutatja az a tény is, hogy Orbán az európai diplomáciai protokolltól eltérően két napos látogatása során nem találkozik palesztin vezetőkkel.

Focizni is szívesen tanulnának tőlünk

Jövőre kulturális évadot rendeznénk Izraelben „kellő szerénységgel mondom, hogy van mit megmutatnunk”, mondta Orbán,

Netanjahu pedig rákontrázott a magyar miniszterelnökre: mint mondta, szívesen küldene megfigyelőket a felcsúti Puskás Akadémiára, hiszen szeretnének kijutni a következő világbajnokságra.

A részletek megbeszélésére lesz lehetősége a két államférfinak: Orbán ma délután a Jad Vasem Holokauszt Emlékközpontba látogat, este pedig Netanjahu feleségével együtt ebédel majd a kormányfő rezidenciáján.

(Index, Haaretz)// Címoldali kép: Netanjahu és Orbán budapesti találkozója, MTI, Mohai Balázs)