Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Közel 600 ezren kapnak Magyarországon 100 ezer forintnál kevesebb nyugdíjat

Ez a cikk több mint 5 éves.

A Pénzcentrum közérdekű adatigénylés keretében tudta meg a Magyar Államkincstártól, hogy a közel 2 millió magyar nyugdíjas közül

583 358 fő havi 50 és 100 ezer forint közötti nyugdíjban részesül. Vannak azonban, akiknek a nyugdíja még az 50 ezret se éri el, sőt, még a nyugdíjminimumot se: jelenleg 3267 nyugdíjas van Magyarországon, akik 25 ezer forint alatti nyugdíjat kapnak.

Az öregségi nyugdíj törvényben kijelölt összege 28 500 forint, ezen 10 éve nem emeltek. Ezen felül általában járnak különböző kiegészítő ellátások. Öregségi nyugdíjra az jogosult, akinek megvolt a 20 év szolgálati ideje (20 éven át volt bejelentett munkahelye) és elérte a nyugdíjkorhatárt.

20 év szolgálati időnél az azalatt keresett nettó átlagjövedelem 53 százalékát kapja a nyugdíjas, minél több szolgálati időt tud felmutatni, arányaiban annál magasabb százalékát kapja korábbi fizetésének. Előfordul azonban, hogy valaki még az öregségi nyugdíjnál is kisebb összegre jogosult, ez olyan esetekben történhet meg, amikor az illető szolgálati ideje egy részét külföldön dolgozta le, vagy ha a szolgálati idő nem érte el a 20 évet. Ugyancsak kevesebb jár, ha „a nyugdíjba beszámítható jövedelmek alacsony szintje miatt az ún. nyugdíjalap […] elmarad a nyugdíjminimumtól.”

Több mint félmillió embernek kell havi 100 ezer forint nyugdíjból, vagy annál kevesebből megélnie, vagy a nyugdíja mellé plusz munkát vállalnia. A Pénzcentrumnak nyilatkozó Éva 56 025 forintot kap havonta, Elvira pedig 56 ezret 37 év munka után.

„Mire mindent kifizetek, marad 12-14 ezer forintom ennivalóra, ruházkodásra stb. Ha a gyerekeim nem segitenének, pedig nekik sincs sok pénzük, már rég éhenhaltam vagy megfagytam volna! Szívesen vállalnék munkát, de ha meghallják, hogy 67 éves vagyok, már nem kellek,”

– nyilatkozta a Pénzcentrumnak Éva. Elvira sincs jobb helyzetben, neki 70 évesen szintén dolgoznia kell, hogy valahogy meg tudjon élni.

A Pénzcentrum összesítése szerint a legtöbb olyan nyugdíjas, aki 100 ezer forintot vagy annál kevesebbet kap Budapesten vagy Pest megyében él, összesen 133 560 fő.  Az az Államkincstártól kapott adatokból nem derült ki, hogy hány érintett nyugdíja közelít inkább az 50 ezerhez, és hánynak a 100 ezerhez.