Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Szijjártó: Magyarország kilép az ENSZ migrációs csomagjából

Ez a cikk több mint 5 éves.

Miután korábban többször is erősen kritizálta a magyar kormány, a mai napon Szijjártó Péter bejelentette, hogy kilépünk az ENSZ migrációs csomagjából (compact for migration).

Az ENSZ különböző országainak küldöttei tavaly április óta dolgoznak a csomagon, ami a nemzetközi szervezet szerint komoly lehetőségeket teremt a globális migráció kezelésének fejlesztésére, választ adna a migráció aktuális kérdéseire, valamint erősítené a bevándorlók és a bevándorlás folyamatának fenntartható fejlődéshez való hozzájárulását.

Szijjártó Péter korábban a csomagot „kiegyensúlyozatlan és veszélyes dokumentumnak” nevezte, ami „inspirálja a migrációs folyamatokat”. A külügyminiszter azt nehezményezte, hogy az egyeztető országok között túlsúlyban vannak a dél-amerikai és afrikai országok, melyek közül többet „kibocsátó” országnak titulált, és emiatt lehetetlennek tartotta a saját szempontjaival kiegészíteni a készülő dokumentumot.

A helyzetet némiképp árnyalja, hogy a dokumentum arról beszél többek között, hogy

„A Globális Csomag egy jogilag nem kötelező érvényű együttműködési keretmegállapodás, ami felismeri a tényt, hogy a migrációval egy állam se tud önmaga szembenézni, mivel ezek alapvetően nemzeteken átívelő folyamatok.”

Emellett a dokumentum leszögezi, hogy az államoknak továbbra is szuverén joga meghatározni a saját migrációs politikájukat, a nemzetközi jog keretei között.

Forrás: hvg.hu, 444.hu, refugeesmigrants.un.org