Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Franciaország, Málta és Németország átvállalt Olaszországtól 50-50 menekültet

Ez a cikk több mint 5 éves.

Egy öreg halászhajóval kelt útra körülbelül 450 ember Líbiából, de Matteo Salvini olasz belügyminiszter nem engedélyezte partra szállásukat Olaszországban. Ezt követően a menekülteket az olasz parti őrség hajója és a Frontex európai határ- és partvédelmi ügynökség hadihajója vették fedélzetükre. Giuseppe Conte miniszterelnök szombaton segítséget kért a többi 27 EU-s tagállam vezetőitől a menekültek elhelyezésében.

Elsőként Málta és Franciaország ajánlották fel, hogy befogadnak 50-50 menekültet annak ellenére, hogy Málta még pénteken elutasította Róma kérését, hogy segítsen a 450 ember mentésében. A máltai kormányfő, Joseph Muscat kijelentette, „Málta nemcsak követel, hanem szolidaritást is mutat.” Vasárnap pedig a német kormány szóvivője is bejelentette, hogy a kétoldalú menekültügyi együttműködés sikere érdekében Németország is befogad 50 menekültet.

A cseh miniszterelnök, Andrej Babiš azonban visszautasította Conte kérését, mivel szerinte ez a megközelítés „út a pokolba”. Babiš Twitteren jelentette ki, hogy Csehország ragaszkodik ahhoz, hogy nem fogad be bevándorlókat, és a migrációs válságra az egyetlen megoldás az, ha nem engedik a hajóikat kikötni, az illegális bevándorlókat pedig azonnal kitoloncolják Európából.

Szijjártó Péter vasárnap este ismertette Orbán Viktor álláspontját az ügyről: nem meglepő módon Magyarország nem fogad be senkit a 450 menekült közül, mivel bár Orbán tiszteli „Olaszország új kormányát, amely új migrációs politikájával megvédi Európa külső határait”, ugyanakkor viszont az „illegális bevándorlókat nem szétosztani kell az európai országok között, hanem visszaküldeni oda, ahonnan jöttek, így Magyarország kizárólag ez utóbbiban tud segítséget nyújtani.”

Matteo Salvini olasz belügyminiszter egyébként korábban kijelentette, ha senki sem vállalja át a menekülteket, akkor Olaszország visszaküldi őket Líbiába. A líbiai kormány szóvivője erre azt nyilatkozta szombaton a Reuters hírügynökségnek, hogy „nem, nem fogunk visszafogadni illegális migránsokat az után, hogy megmentették őket mentőhajókkal”. A menekültek visszaküldése Líbiába egyébként is nemzetközi jogba ütközne, mivel az EU és az ENSZ is nem biztonságos országnak nyilvánította Líbiát – és csak biztonságos országba lehet menekülteket visszaküldeni.

(Via Euronews és ATV)