Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Titokban fogad be venezuelai menekülteket a magyar kormány

Ez a cikk több mint 5 éves.

Az áprilisi választások környékén tört ki egy kisebbfajta „migránspánik” Balatonőszödön, miután a lakók színesbőrű embereket láttak az üresen álló kormánynyaralóban. A térség fideszes képviselője, Witzmann Mihály megnyugtatta a helyieket, nincs tervben „migránsok betelepítése” Balatonőszödre.

Nemsokkal később az is kiderült, hogy magyar felmenőkkel rendelkező venezuelaiakat repatriál a kormány, őket látták a bevándorlókkal jól agyonijesztgetett őszödiek.

Mostanra hozzávetőleg 300 ember érkezett hazánkba a válságban lévő latin-amerikai országból – ezt Lukács Csaba, a Magyar Hang újságírója derítette ki. A hetilap legfrissebb számából az is kiderül, a kormány nagyon titkolja az akciót, Lukács kérdéseivel Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettest is megkereste, ám a KDNP-s politikus válaszra sem méltatta.

A magyar felmenőkkel (is) rendelkező családok elhelyezésével a kormány a Magyar Máltai Szeretetszolgálatot bízta meg – az őszödi eset után azonban főként csak Budapesten helyezik el őket, ahol kevésbé „feltűnő” a jelenlétük. A Máltai Szeretetszolgálat kommunikációs vezetője a Magyar Hangnak elmondta: eddig hozzávetőleg a tervezett létszám kétharmada érkezett az országba.

A hatóságok egyébként nem kezelik túl szigorúan a magyar felmenők kérdését: ha egy személynek vannak magyar felmenői, akkor a házastársának tágabb rokonsága is jöhet.

Lukács Csaba felkeresett néhány Magyarországra került venezuelai menekültet is, akiktől megtudta, nem megy zökkenőmentesen a beilleszkedésük elősegítése: a segélyszolgálat minden érkező mellé egy mentort rendel, de túlterheltség miatt azok nem mindig tudnak rendelkezésre állni. A nyelvtanulás is elég improvizáltnak tűnik: egy óbudai szakközépiskolában, hétköznaponként két turnusban tanulnak magyarul, méghozzá a Semmelweis Egyetem által külföldi orvostanhallgatóknak kiadott Jó reggelt! c. könyvből.

A lap szerzője úgy véli, ha nem titkolózna ennyire a kormány, akkor minden bizonnyal egyházi és civil energiákat is be lehetne vonni a nehézségek áthidalására.

Mint arról korábban mi is írtunk, Venezuela évek óta akkut gazdasági és politikai válságban van, melynek hatására százezrek hagyták el otthonaikat és kerestek menedéket Kolumbiában, Peruban és az Egyesült Államokban. Egy februárban közölt kutatás szerint egy venezuelai átlagosan 11 kilót fogyott tavaly, a lakosság 90 százaléka pedig mára szegénységben él.

Teljesen helyénvaló tehát, hogy Magyarország is megpróbálja kivenni a részét a válság sújtotta venezuelaiak megsegítéséből. Az azonban teljesen elképesztő, hogy olyan hangulatot alakított ki az országban, hogy még egy ilyen támadhatatlan jócselekedetet is titkolnia kell, hogy nagyobb hatalmi céljait ne veszélyeztesse. Emellett a transzparencia is fontos szempont lenne mind az ide érkező menekülők beilleszkedése, mind pedig az adóforintjaink elköltésének szempontjából.

(címlapkép: Wikipedia)