Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Elítélt futballmaffiózók körével üzletel Horvátországban Mészáros Lőrinc

Ez a cikk több mint 4 éves.

Horvátországban elítélt bűnözők körével fűzi egyre szorosabbra kapcsolatait futballérdekeltségein keresztül Mészáros Lőrinc. A közelmúltban Orbán Viktor társaságát is többször élvező Zdravko Mamićról, a horvát focimaffia fejéről és bizalmasairól írt részletesen szombati cikkében az Átlátszó, amelyből többek között az is kiderül, hogyan tartotta markában a délszláv ország oligarchája a labdarúgáson keresztül a politikai elit egy részét, és miképpen kapcsolódik tevékenysége a magyar nemzeti nagytőkéhez.

A magyar miniszterelnökkel és a volt felcsúti polgármesterrel nagyjából azóta szerepelnek egy mondatban a horvát labdarúgást behálózó érdekkör tagjai, amióta 2015 novemberében Orbán Viktor a Horvát Labdarúgó Szövetség (HNS) prominens képviselőivel, Zdravko Mamićcsal és Davor Davor Šukerrel együtt tekintette meg Budapesten a Magyarország-Norvégia Eb-selejtező visszavágóját.

Nem telt el két hónap sem, és Mészáros Lőrinc bevásárolta magát az észak-horvátországi Eszék futballcsapatába, az Osijekbe. A volt felcsúti polgármester tulajdonostársa pedig az az Ivan Mestrović lett, aki az Orbán Viktorral fényképezkedő akkori HNS-alelnök Mamićcsal ápolt különösen jó viszonyt.

Amióta Mészáros Lőrinc érdekeltséget vásárolt Eszéken, a helyi magyar – egyébként mindössze 0,91 százaléknyi – kisebbség érdekeire hivatkozva a horvát város futballinfrastruktúrájába is ömlenek a magyar adóforintok: a helyi csapat stadionja és futballakadémiája mellett egy eszéki nemzeti stadion felépítésére is bejelentkezett a helyi futballklub.

A magyar és a horvát oligarchia összefonódása bizonyára nem jöhetett volna létre a már említett Mamić közreműködése nélkül, aki a horvát futball, majd politika mindenható ura lett az elmúlt évtizedekben. Mamićot azonban idén júniusban első fokon hat és fél év börtönbüntetésre ítélte az eszéki bíróság. Kegyvesztetté válása előtt ő volt a horvát klubcsapatok körüli privatizációs botrányok és korrupciós praktikák központi figurája, tavalyig azonban érintetlen maradt, miután  kapcsolatrendszere a bírói testület tagjain keresztül a politika legfelsőbb köréig, a jelenlegi kormánypártig és a köztársasági elnökig is elért.

Mamic előzetes fogva tartását követően távozik a börtönből 2015-ben. Forrás: Twitter.com/labunbola

Az Átlátszó megemlíti cikkében, hogy a jelenleg is kormányzó pártot, a HDZ-t évek óta támogatta anyagilag, és a párt a Dinamo Zagreb focicsapatának – amelynek Mamić ügyvezető igazgatója volt – mindenható emberét többször meghívta nagyobb pártgyűlésekre is. Előfordult olyan is, hogy Mamić  vacsorát szervezett a köztársasági elnök számára.

Abban a konkrét ügyben, amely miatt elítélték, ellene és társai ellen adócsalás, korrupció és sikkasztás volt a vád. A Horvát Állami Ügyészség Szervezett Bűnözés Elleni Osztálya szerint 15 millió euró került az oligarcha magánszámlájára. Mamićot több gyanús játékoseladási üzlettel gyanúsították meg: a módszer lényege az volt, hogy olyan szerződésekbe kényszerítette bele a fiatal játékosokat, hogy az eladási ár felét, majd azt követően egy részét át kellett utalniuk neki.

Mamić elhagyta Horvátországot, nemzetközi elfogatóparancs van érvényben ellene. Érdekesség, hogy az ugyanebben az ügyben szintén elítélt, pozícióját egyelőre megtartó HNS-igazgató, Damir Vrbanović a horvát elnök, Kolinda Grabar-Kitarović és a FIFA-elnök Gianni Infantino oldalán tűnt fel néhány nappal ezelőtt az oroszországi világbajnokságon.

(via Átlátszó)