Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az állami cégek csak kormányközeli civileknek osztogatnak közpénzt

Ez a cikk több mint 5 éves.

A Békemenetet is szervező kormányközeli Civil Összefogás Alapaítvány (CÖF) még 2016-ban kért az állami tulajdonú Magyar Villamos Művek Zrt.-től (MVM) 508 millió forintot. A szervezet elnöke, Csizmadia László többek közt a következőket írta kérvényében:

„Kérem Elnök-vezérigazgató urat, hogy célkitűzésünk megvalósításához járuljon hozzá 508 millió forinttal. Az összeg lehetőséget adna arra, hogy javítsuk a közgondolkodást, kidolgozzuk a civilitika alapjait, segítsük a lakossági üzenetek széles körű terjesztését, amelynek fontos része a természet megóvása, az emberi élet fenntarthatósága, az energiatudatosság és az energiabiztonság témaköre is.”

Úgy tűnik, Csizmadia igazán hatásosan érvelt, ugyanis a CÖF megkapta mind az 508 millió forint támogatást az állami cégtől. Persze ez eleinte nem volt nyilvános, a támogatás részleteiről ugyanis nem volt hajlandó adatokat kiadni az MVM, ezért az Átlátszó közadatigénylést kérelmezett, amit végül ki kellett perelnie az állami vállalatból. Néhány hónappal ezelőtt a Fővárosi Ítélőtábla végül jogerős ítéletben kötelezte az MVM-et, hogy adjon ki minden olyan dokumentumot, ami a Civil Összefogás Közhasznú Alapítványnak nyújtott félmilliárdos közpénztámogatással kapcsolatos (amit ráadásul  a Rogán Antal Miniszterelnöki Kabinetirodája alá tartozó Nemzeti Kommunikációs Hivatal hagyott jóvá).

A Transparency International (TI), korrupcióellenes civil szervezet most arra volt kíváncsi, vajon az MVM minden civil szervezettel ilyen bőkezű-e, és „civilitika” alapjainak kidolgozásán kívül (jelentsen ez bármit is) támogat-e más célkitűzéseket is, ezért a CÖF levelének mintájára pénzügyi támogatási kérelmet nyújtott be az állami céghez. A szervezet május végén fordult az MVM-hez 100 milliós kérelmével, amit direkt a CÖF-höz hasonlóan, szabálytalanul nyújtottak be.

„Nem titkoljuk a tényt, miszerint a jelen levelünket részben az inspirálta, hogy az MVM Zrt. nemrégiben kiemelkedően nagyvonalú, 508 millió forintot kitevő támogatásban részesítette a TI Magyarországhoz hasonlóan közhasznú alapítványként működő Civil Összefogás Fórumot (CÖF). Annak ellenére bízunk a támogatási kérelmünk pozitív elbírálásában, hogy azt nem az MVM Zrt. által erre rendszeresített formanyomtatványon terjesztjük elő, hiszen az alaki előírások megtartásának az elmaradása a CÖF támogatás iránti kérelmének a teljesítését sem akadályozta meg.” – írják.

Persze várható volt, hogy az MVM nem értékeli majd a Transparency fricskáját, de még csak válaszra sem méltatta a kérelmet. 40 nap várakozás után Ligeti Miklós, a Transparency jogi vezetője úgy értékelte a helyzetet a 24.hu-nak, hogy „az MVM Zrt. különbséget tesz a közhasznú civil szervezetek között aszerint, hogy kormány kit tekint barátnak és kit ellenségnek.”