Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Lehullt a lepel, a Rogán alá tartozó hivatalban hagyták jóvá a CÖF félmilliárdját

Ez a cikk több mint 6 éves.

Az Átlátszó beperelte az MVM-et, mert az nem akart válaszolni a közérdekű adatigénylésre, hogy milyen metódusban adtak 508 millió forintot a Civil Összefogás Fórumnak. A támogatás részleteiről, a döntés folyamatáról akartak a tényfeltárók többet megtudni. Ám az MVM szerint a támogatásait nem közpénzből, hanem saját forrásból fedezte, így rá nem vonatkozik az infotörvény. Ezek után perre ment az Átlátszó.

Első fokon, nem jogerősen, az MVM vesztett és ki kell adnia ezeket az adatokat. Azonban a perben az ellenkérelmében maga az állami vállalat nyújtott be egy olyan dokumentumot a bíróságnak, melyből világosan kirajzolódik, hogy a cég előtte engedélyeztette a Nemzeti Kommunikációs Hivatallal (NKOH) a támogatási kiutalást. Amely Hivatalnak a feladata a közpénzből működő hivatalok és vállalatok kommunikációjának a koordinálása.

Mi a közpénz?

Az Infotörvény elég világosan fogalmaz: „A közfeladatot ellátó szerv a feladatkörébe tartozó ügyekben – így különösen az állami és önkormányzati költségvetésre és annak végrehajtására, az állami és önkormányzati vagyon kezelésére, a közpénzek felhasználására és az erre kötött szerződésekre, a piaci szereplők, a magánszervezetek és -személyek részére különleges vagy kizárólagos jogok biztosítására vonatkozóan – köteles elősegíteni és biztosítani a közvélemény pontos és gyors tájékoztatását.”

Ennek ellenére többen is azt állították, hogy az állami vállalat által nyújtott támogatás, nem közpénz, így nem kell az MVM-nek beszámolnia az elköltéséről. Az MVM, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, és ifj. Lomnici Zoltán CÖF-ös jogász is azt állította, hogy nem közpénz az a félmilliárd forint, amit a CÖF kapott.

Egyedül Lázár János kancelláriaminiszter mondta ki, hogy az állami vállalat vagyona közpénz. Ezt nemrégiben meg kellett, hogy ismételje a miniszter, mert a kormány nevében Aradszki András energiaügyi államtitkár leragadt ott, hogy nem közpénz a CÖF-nek adott MVM-es 508 millió.

A Nemzeti Kommunikációs Hivatal a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda alá tartozik, 2014-ben hozták létre ezért, hogy koordinálja a kormány irányítása alá tartozó költségvetési szervek és intézmények, valamint állami tulajdonú vállalatok kommunikációs tevékenységét. Tehát az NKOH a közpénzből működő hivatalok és cégek kommunikációs költéseit vezényli.

(Átlátszó)