Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Tényleg kémkedhetett a civilek után a Black Cube a választások előtt

Ez a cikk több mint 5 éves.

A 444.hu írta meg, hogy magyar idő szerint kedd este a volt hírszerzőket alkalmazó cég gyakorlatilag elismerte, hogy ők álltak a magyar civil szervezetek tavaszi megfigyelése mögött. A Yedioth Ahronoth nevű izraeli újság angol nyelvű kiadásában többek között az olvasható, hogy a Black Cube ugyan cáfolta, hogy befolyásolni próbálták volna a magyar választásokat, inkább arra utalnak egyes részletei az ügynek, hogy „pénzügyi okból bérelték fel őket egy milliárdosok közti vita miatt”.

Az ügy előzményei: a választások előtt nem sokkal a Magyar Időkben többrészes cikksorozat jelent meg Bayer Zsolt tollából, amelyben egy „beépített oknyomozó újságíró” titkos hangfelvételeire hivatkozva igyekezett lerántani a leplet a Soros-tert részleteiről, többek közt a menekültekkel foglalkozó Migration Aid szervezeten keresztül. A Migration Aid vezetője, Siewert András cáfolta a cikkben megjelenteket, és jelezte: együttműködnek a hatóságokkal, hogy kiderítsék, ki áll az ügy hátterében. Múlt szombaton megjelenet egy cikk a Politico.eu-n, amely azt állította, hogy a Black Cube készítette a titkos hangfelvételeket. A Magyar Idők honlapján pedig elérhetetlenné váltak ezzel párhuzamosan Bayer a témával foglalkozó cikkei – ezt a Magyar Idők egyébként technikai okokkal magyarázta. A cikkek egyébként jelenleg tényleg újra olvashatóak.

Siewert András sajtótájékoztatón mutatta be, kik keresték meg (Fotó: PH/Mérce)

A lap egy belsős forrása szerint üzleti vitáról volt szó Soros György és egy másik befolyásos milliárdos között,

„ami több országot is érint gazdasági érdekek mentén, és nincs köze a magyar választásokhoz. Az állami tisztviselők egyszerűen kihasználták a nekik kedvező alkalmat.”

Ami utalhat arra is, hogy a civilekkel folytatott beszélgetésekről készült titkos hangfelvételek megjelentek a magyar kormánysajtóban, többek közt Bayer Zsolt tollából, több részletben.

Az a Yedioth Ahronoth cikkéből nem derül ki, hogy a Black Cube munkatársai miért pont magyar politikai kérdéseket feszegettek nem sokkal a választások előtt a civilekkel történt beszélgetéseik során, ha valóban Soros és egy másik milliárdos üzleti vitájában gyűjtöttek anyagot, mint ahogy az sem, hogy a cég miért vette fel a kapcsolatot olyan civil szervezetekkel is, akiknek nincs közük Soros Györgyhöz – mutatott rá a 444 néhány furcsaságra.

A lap egyik titkosszolgálati forrása szerint politikai jóváhagyás is kellett egy ilyen akció kivitelezéséhez, ugyanis „Senki sem vállal egy ilyen érzékeny munkát, ha nem gondolják valamiért, hogy a helyi politika bizonyos meghatározó szereplői tudnak a dologról, és így az akció nem okoz majd váratlan, nem kívánt politikai feszültséget Izrael nemzetközi kapcsolataiban.

Az az életszerű, hogy ezt izraeli oldalról is bebiztosítják, tehát az ottani politikai kapcsolataik segítségével informálódnak, hogy biztosan ne sértsen hazai politikai érdeket a művelet” – magyarázta a lap forrása.

A Black Cube tisztviselője a Yedioth Ahronoth cikkében azonban pont azt fejtegeti, hogy sem politikai, sem választásokkal kapcsolatos megbízásokat nem vállalnak, kizárólag az üzleti világban mozognak.

Azt, hogy a hangfelvételeket a Black Cube készítette, egyébként soha senki nem cáfolta eddig magyar oldalról. A Magyar Idők részletes cáfolatot közölt arról, hogy van-e összefüggés a Black Cube esetleges részvételét feltáró Politico-cikk megjelenése, és aközött, hogy honlapjukon elérhetetlenné váltak Bayer leleplező cikkei. Ebben háromszor is említik a Black Cube-ot, viszont egyszer sem tagadják, hogy a hangfelvétel tőlük származik, mindössze ínnyit írnak:

„A hangfelvételek közlésével sikerült feltárnunk a hálózat jellemzőit, egyes vezetőinek, tagjainak valódi arcát és valódi tevékenységét, szándékaikat, amelyeket megpróbálnak titokban tartani.”

Bayer Zsolt még áprilisban adott ki sajtónyilatkozatot, amelyben a hangfelvételek eredetiségét „megkérdőjelezhetetlennek” nevezte. Állítása szerint a felvételekhez pendive-on jutott, azokat

„… nem az izraeli vagy más titkosszolgálat, és nem egy bizonyos ‘black cube’ nevű cég juttatta el hozzám. Az informátor védelme miatt természetesen nem mondom el, ki volt az illető.”

(via 444.hu)