Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Nemzeti Nyomozó Iroda jár el az Elios-ügyben

Ez a cikk több mint 5 éves.

Egyelőre nem indít nyomozást az ügyészség az Elios-ügyben – válaszolta Polt Péter legfőbb ügyész a szocialista Harangozó Tamás kérdésére.

Harangozó egészen pontosan azt kérdezte:

„Hol tart a nyomozás az Elios-ügyben?”

Amire Polt azt válaszolta: az ügyben az ügyészség semmilyen nyomozati cselekményt nem folytatott le, tekintettel arra, hogy a nyomozást a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Korrupciós és Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztály Kiemelt Ügyek Osztálya folytatja. Viszont válaszából kiderült az is:

„A nyomozás során gyanúsított kihallgatására nem került sor.”

Polt a válaszában azt is elmagyarázza Harangozónak, hogy a 2018. július elsejétől hatályos új büntetőeljárási törvény szerint amíg nincs gyanúsított, addig a nyomozás első szakaszában az ügyész csak az eljárás törvényességét vizsgálhatja.

FRISSÍTÉS (13.26)

A legfőbb ügyészség szóvivője, Fazekas Géza pontosította a HírTV információit: a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) jár el az Elios-ügyben, a rendőrség végzi a teljes nyomozást – közölte.

Továbbá az alábbi közleményt küldte szerkesztőségünknek:

„A legfőbb ügyészi válasz arra utalt, hogy eleve téves az a képviselői kérdés, amely az ügyészség által végzett nyomozati cselekményeket firtatja, mivel nem az ügyészség, hanem a Nemzeti Nyomozó Iroda folytat nyomozást a kérdéses ügyben.

Ebből következően nyomozati cselekményeket nem az ügyészség, hanem a rendőrség végez.

Az új Be szerint a nyomozás két részre – felderítésre és vizsgálatra – oszlik, és az ügyészség a felderítés szakaszában – amíg nincs gyanúsított –  csak az eljárás törvényességét vizsgálhatja. Ettől függetlenül a teljes nyomozást a rendőrség végzi.

Megerősítve mindazt, amelyről eddig már számos esetben hírt adtunk: A Legfőbb Ügyészség illetékes főosztálya 2018. január 11-én kapta meg az OLAF ajánlását, amelyet a hatáskörrel és illetékességgel rendelkező Pest Megyei Főügyészséghez továbbított. Az OLAF ajánlásai esetén mindig követett protokollnak megfelelően, a Pest Megyei Főügyészség január 22-én nyomozást rendelt el, amelynek teljesítésével a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodát bízta meg. A nyomozás a rendőrség előtt folyamatban van. ”

Itt érdemes egyébként megemlíteni, hogy az EU csalás elleni hivatala, az OLAF már tavaly októberben megküldte a magyar kormánynak azt a jelentését, amelyben megírták: kifejezetten komoly szabálytalanságokat találtak az Elios Innovatív Zrt. által különböző önkormányzatoktól elnyert 35 közvilágítási projekt kapcsán, ezért a szervezet több mint 13 milliárd forint uniós támogatás megvonását javasolta. A jelentés szerint a vidéki települések közvilágítási pályázatain üzemszerűen csalhatott a vállalat: mind a 35 önkormányzati közvilágítási projektnél találtak szabálytalanságot, 17 esetben pedig egyértelműen szervezett csalási mechanizmusról van szó.

Az ügyben Orbán Viktor saját lábon álló veje, Tiborcz István is érintett lehet, hiszen az OLAF által vizsgált időszakban még tulajdonosa volt az Eliosnak (aztán kiszállt).

Érdekesség még, hogy idén januárban még úgy volt, hogy soron kívül vizsgálja az Európai Unió Csalás Elleni Hivatalának jelentését a Pest Megyei Főügyészség, a magyar vádhatóság pedig saját hatáskörben dönti el, hogy indítanak-e nyomozást. Márciusban Polt Péter kissé sértett hangú válaszlevélben kérte ki magának még a feltételezést is, hogy nincs valódi nyomozás az Elios-ügyben, hiszen van valódi nyomozás – olvashattuk az Európai Parlament költségvetési ellenőrző bizottságának elnökének címzett levelében.

A választások előtt több ellenzéki párt is hangosan Polt fejére olvasta, hogy az Elios-ügyen semmi sem történik (az Együtt például elég látványosan), érdemi előrelépésről azonban nem számolt be azóta sem a legfőbb ügyész.

Jávor Benedek, a Párbeszéd EP-képviselője épp ezért június 11-én jelentette fel az Országos Rendőr-főkapitányságon az ügyészséget, mivel szerinte az ügyészség nem végezte el azt a feladatát, amely a közpénzeket érintő, szervezett csalássorozatok felderítése lenne.

Jávor azt várja el az ORFK-tól, hogy vizsgálja ki, hogy közhatalmat képviselő szervek hogyan asszisztálhattak ehhez a csalássorozathoz, és hogy a nyomozóhatóság miért hunyt szemet a visszaélések fölött.

Kérdés: minek kell még történnie, hogy az Elios-ügy végre előrelendüljön?

A Mérce e témában írt cikkei itt olvashatóak.

Via HírTV; címlapképünkön Orbán Viktor miniszterelnök és Polt Péter legfőbb ügyész sétál valahová (Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd)
Címlapkép: Orbán Viktor miniszterelnök és Polt Péter legfőbb ügyész (Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd)