Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Több százan tüntettek Trump új Legfelsőbb Bírósági jelöltje ellen

Ez a cikk több mint 5 éves.

Több százan, köztük Demokrata Párti szenátorok és jogvédő szervezetek tüntettek hétfő este az amerikai Legfelsőbb Bíróság épülete előtt. A tiltakozást az váltotta ki, hogy Donald Trump a konzervatív fellebbviteli bírót, Brett Kavanaugh-t jelölte az alkotmánybírósági jogkörökkel is rendelkező testületbe.

(Forrás: Twitter /SierraClub)

A kilenctagú testületből kevesebb mint két hete mondott le Anthony Kennedy bíró, aki sok esetben a mérleg nyelveként működött a négy konzervatív és négy liberális bíró között. Az 53 éves Kavanaugh kinevezésével – mivel a legfelsőbb bírói mandátum egy életre szól – Trump évtizedekre konzervatív többséget betonozhat be a Legfelsőbb Bíróságban.

Trumpnak már mandátuma legelején, 18 hónappal ezelőtt is alkalma nyílt tagot kinevezni a legfontosabb igazságszolgáltatási testületbe, akkor a szintén konzervatív Neil Gorsuch mellett döntött.

A tiltakozáson részt vett az amerikai baloldal két vezető alakja, Bernie Sanders és Elizabeth Warren, de velük tartott Cory Booker, Richard Blumenthal, Kirsten Gillibrand és Jeff Merkley demokrata szenátor is.

Sanders harcba hívott mindenkit Kavanaugh kinevezése ellen:

„Ez egy kemény küzdelem, de egy olyan küzdelem, amelyet megnyerhetünk … Az amerikai emberek a mi oldalunkon állnak, most államról államra kell mennünk, és biztosítanunk, hogy a szenátorok azt teszik, amit a választóik akarnak.”

Trump jelöltjének sorsa a Szenátusban fog eldőlni, ezért is beszélt Bernie a szenátorokra helyezett nyomás fontosságáról. A Republikánus Párt jelenleg 51 mandátumos többséggel rendelkezik a 100 tagú testületben, igaz, John McCain súlyos agydaganata miatt nem vesz részt a munkálatokban.

A demokratáknak azonban még így is meg kell győzniük legalább egy szenátort arról, szavazzon Kavanaugh kinevezése ellen. És azt is el kell érniük, hogy saját embereiket nem csábítják át a republikánusok.

A mostani kinevezés egyik legnagyobb tétjét az abortusz kérdése jelenti. Széles körben elterjedt az a vélemény, mely szerint egy tisztán konzervatív többség a Legfelsőbb Bíróságban visszafordítaná a történelmi jelentőségű 1973-as határozatot (Roe v. Wade), amely lehetővé tette a terhességmegszakítást.

Az abortuszhoz való jogot az amerikai társadalom nagyjából 70 százaléka támogatja, de a republikánusok évek óta megtesznek mindent azért, hogy szűkítsék ez a jogot, ellehetetlenítsék a megfizethető terhességmegszakításhoz való hozzáférést.

Civil szervezetek attól is tartanak, hogy az új összetételű testület támadást intézne a szexuális kisebbségek által kiharcolt jogok (pl. melegházasság) ellen.

„Nem fogom szépíteni, az életünkért harcolunk” – mondta Elizabeth Warren a tüntetésen.

A szenátusi republikánusok vezetője, Mitch McConnell még a novemberi félidős választások előtt szeretné átverni Kavanaugh kinevezését a Szenátuson, ugyanis fennáll az esélye, hogy novemberben elveszne a jobboldali többség a házban.

A dolog pikantériája, hogy 2016-ban épp McConnell volt az, aki megakadályozta Barack Obamát, hogy új tagot nevezzen ki az elhunyt Antonin Scalia helyére, mondván: ilyen közel a választásokhoz, ez nem lenne fair. A republikánus vezető így elérte, hogy az üresen maradt bársonyszék csak Trump hivatalba lépése után találjon gazdára. McConnell véleménye most azonban megváltozott, és már nem zavarja, hogy egy potenciálisan sorsfordító választás előtt (novemberben a teljes Képviselőházat és a szenátorok egyharmadát választják újra) áterőltessen egy ilyen fajsúlyos döntést.

(via The Hill, USA Today)