Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Francia Alkotmánytanács: Nem büntethető a menekültek segítése

Ez a cikk több mint 5 éves.

A francia Alkotmánytanács egy dél-franciaországi gazda ügyében foglalt állást, és kijelentette, hogy a testvériség elve nem engedi, hogy büntethető legyen az illegális bevándorlók segítése, ha az érdek nélkül történik.

A francia törvények szerint a külföldi illegális bevándorlók országba belépése, ott tartózkodása, illetve országon belüli mozgása bűncselekménynek számít, és egészen eddig a döntésig 5 évig terjedő szabadságvesztéssel, illetve 30 ezer eurós bírsággal volt sújtható az, aki nekik segítséget nyújt.

Egy dél-francia gazda, Cédric Herrou, és egy másik aktivista ellen is is több eljárás indult az utóbbi hónapokban, mivel „megsértették a szolidaritást” illetve külföldiek „illegális tartózkodását” segítették elő. Előbbi az eljárás kapcsán a francia Alkotmánytanácshoz fordult, ami a fenti verdiktet hozta az ügyben, és elrendelte a külföldiek franciaországi tartózkodására vonatkozó jogszabály módosítását.

A Tanács szerint jogalkotó nem tudott egyensúlyt képezni a közrend megóvása és a testvériség alkotmányos elve között, ezért kötelezi arra, hogy minden humanitárius célú segítséget (az országba való belépés segítésén kívül)  vonjanak ki az illegális bevándorlók támogatását büntető törvény hatálya alól.

Magyarországon a nemrégiben elfogadott „Stop Soros” törvénycsomag alapján egy évig terjedő börtönt is kaphatnak olyan személyek, akik „jogellenesen elősegítik a bevándorlást”, rendszeres, vagy anyagi eszközöket rendelkezésre bocsátva, például segítik az illető menedékjogi kérelmének elfogadását, információt szolgáltatnak a menekültügyi eljárásokról, vagy pénzbeli segítséget nyújtanak.

Forrás: MTI