Hogy ne maradj le, értesítünk a nap 1-2 legfontosabb cikkéről a Mércén. Jöhet?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Városliget Zrt. Nyáry Krisztián akarata ellenére használta fel a szerző egyik írását

A Városliget megújításáért felelős Városliget Zrt. felhasználta Nyáry Krisztián egy szövegrészletét annak ellenére, hogy ehhez a szerző korábban nem járult hozzá. Méghozzá a szöveggel a Városligetnek azt a megújítását reklámozzák, amit Nyáry ellenez.

Nyáry Krisztián osztotta meg a Városliget Zrt. Facebook-oldalának egy posztját, amely egyik saját szövegét tartalmazza. A megosztás alatt pedig kifejti, úgy használta fel az állami tulajdonban lévő cég a szövegrészletet, hogy korábban telefonon és írásban is visszautasította a velük való együttműködést, mert Nyáry bár azt gondolja ráférne a parkra a felújítás, elutasítja azt, hogy közpark helyett új funkciót kapjon a Városliget. A Magvető igazgatója ezt írta Facebookon:

„Az általam elmesélt történeteket azért posztolom a Facebookon, hogy minél többen elolvassák azokat. Sosem érdekelt, ha esetleg olyanok is megosztják, akikkel sok dologban nem értek egyet. (A múlt héten kifejezetten viccesnek találtam, hogy Semmelweisről írt posztomat egy szocialista és egy jobbikos képviselő, valamint egy fideszes politikai háttérember is egyetértőleg osztotta meg.)

Az azonban felháborít, amikor cégek vagy más szervezetek – a megkérdezésem nélkül – reklámcélból használják fel az írásaimat. Mint például ezt is. Többször elmondtam nyilvánosan is, hogy nem értek egyet az ún. Liget-projekttel.

Azért nem, mert a Városliget mellet nőttem fel, ismerem minden szegletét, és bár azt gondolom, hogy erősen megérett a rehabilitációra, ezt a fajta urbanisztikai beavatkozást kifejezetten károsnak gondolom. Ezt nemcsak megírtam, hanem telefonon el is mondtam a Városliget Zrt. kedves munkatársának, aki másfél éve felhívott, és megkérdezte, nem szeretnék-e együttműködni velük a projekt népszerűsítésében.

Ehhez képest tegnap az én Szinyeiről írott posztom egyik részletével reklámozták, hogy a „megújuló” Városligetben milyen „nagyszerű piknikekre lesz hamarosan lehetőség, csodálatos zöld környezetben”. Szerintem meg nem lesz. Attól tartok, a „csodálatos zöld környezet” éppen most szenved visszafordíthatatlan sérüléseket. Szomorú, hogy a tegnapi reklámposzt alapján sokan azt hihették, támogatom, ami a Ligetben történik. Beszélgetnünk, sőt vitatkoznuk akkor is kell, ha nem értünk egyet egymással. De ez így elég ordenáré.”

A Liget Budapest nevű Facebook oldal egyébként jó nagy összegből reklámozza is a posztot, amelyben a Szinyeiről szóló idézet mellé az alábbi szöveg van írva:

173 éve ezen a napon született Szinyei Merse Pál. Remekműveiből jó pár a Magyar Nemzeti Galéria, Hungarian National Gallery termeiben vár Benneteket.
A megújuló Városligetben pedig nagyszerű piknikekre lesz hamarosan lehetőség, csodálatos zöld környezetben.

 

Olvass tovább!