Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nem azért váltották le a francia nagykövetet, mert szimpatizált Orbánnal

Ez a cikk több mint 5 éves.

Vasárnap arról számolt be több magyar és francia sajtótermék is, hogy Emmanuel Macron francia elnök leváltotta a budapesti francia nagykövetet, Éric Fournier-t, miután az egy kiszivárgott jegyzékben kiállt a magyar kormány és Orbán Viktor politikája mellett. A két dolog azonban nagy valószínűséggel nincsen összefüggésben, mivel egyrészt azt biztosan tudni lehet, hogy Fournier megbízatása ezen a nyáron jár le, másrészt a nagykövet jegyzéke egy nappal az után került nyilvánosságra, hogy megszületett a döntés az új nagykövet személyéről.

Éric Fournier egy június 18-án kelt jegyzékben arról írt, hogy a nemzetközi sajtónak „magyarfóbiája” van, valamint arról, hogy alaptalan a populizmus vádjával illetni a magyar kormány politikáját. Fournier szerint a Fidesz menekültpolitikája ráadásul helyesen látta előre, milyen problémákat okozhat az illegális bevándorlás.

Ennek a jegyzéknek a részleteit a Mediapart francia oldal hozta nyilvánosságra június 29-én, az új nagykövet, Pascale Andréani kinevezéséről pedig június 28-án született hivatalos döntés. A francia külügyminisztérium a le Courrier d’Europe Centrale közép-európai híreket feldolgozó lapnak azt is megerősítette, hogy Andréani kinevezésének ténye már hetekkel ezelőtt eldőlt. A külügyminisztérium szerint Andréani kinevezésének „semmi köze Éric Fournier jegyzékéhez, sem pedig annak nyilvánosságra hozatalához.”

Fournier jegyzékének megjelenését követően Macron egy sajtótájékoztatón egyértelműen elhatárolódott nagykövetének véleményétől, ami az elnök szerint „semmilyen szinten nem egyezik a francia állásponttal.” Macron kijelentette, hogy amennyiben ezeket a kijelentéseket Fournier nyilvánosan tette volna, akkor azonnal elbocsátotta volna pozíciójából, azonban nem ez történt, a nagykövet csupán személyes véleményét fejtette ki egy nem nyilvános fórumon.

A Le Courrier d’Europe Centrale értesülései szerint azonban mindez nem jelenti azt, hogy Fournier-t ne érnék szankciók a későbbiekben kijelentései miatt, csupán azt, hogy budapesti posztját nem emiatt kell elhagynia.