Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A magyarországi törökök elsöprő többsége Erdogan ellen szavazott

Ez a cikk több mint 5 éves.

A Europe Elects rakta ki a Twitterre, hogyan szerepeltek a jelöltek a magyarországi törökök között a török elnökválasztáson. Az eredményekből az derül ki, hogy a magyarországi törökök elsöprő többsége ellenzéki jelöltre szavazott. Erdogan a szavazatok kevesebb mint negyedét szerezte meg, de a szélsőjobboldali ellenzéki jelölt, Meral Aksener is a átlageredménye alatt szerepelt a magyar szavazatok alapján.

Jobban szerepelt viszont a szociáldemokrata Köztársaság párt jelöltje, Muharrem Ince, aki 55 százalékos eredményével majdnem a szavazatarányának kétszeresét gyűjtötte be a magyar szavazók között. 2 százalékkal az országos eredménye fölött végzett Selahattin Demitras, a kurd újbaloldali HDP börtönben ülő elnökjelöltje.

A török elnök- és parlamenti választásokat Erdogan és pártja az AKP nyerte meg. Erdogan már az első fordulóban megszerezte a szavazatok több mint 50%-át, míg pártjának koalíciós partnerével az MHP-val együtt bőven meg lesz a 300 fő feletti parlamenti többsége. Az ellenzék ugyan vitatja az eredményeket, és több gyanús videó is kikerült a választásokról, sőt az ellenzéki Jó párt egyik vezetőjét meg is gyilkolták a szavazás napján, de végül Ince elismerte a választási vereséget.