Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Elfogadta a magyar államot elítélő Sargentini-jelentést az EU szakbizottsága. Orbán: Soros jelentés!

Ez a cikk több mint 5 éves.

Az Európai Parlament Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottsága (LIBE) még korábban kért be jelentést Magyarország általános jogállamiságával kapcsolatban, a köznyelvben azóta Sargentini-jelentésként élő dokumentumot most hétfőn fogadta el a bizottság, méghozzá nagy többséggel. A jelentés kitér a média, a szólásszabadság, a menekültek és a szegregáció helyzetére hazánkban, és összességében lesújtó véleményt alkot ezekről a területekről, és megállapítja, hogy fennáll a veszélye Magyarországon, hogy az EU alapelvei súlyosan sérülnek.

Ezek miatt a Judith Sargentini nevével fémjelzett dokumentum javasolta a LIBÉ-nek, illetve az Európai Parlamentnek és az Európai Bizottságnak Magyarország uniós szavazati jogának felfüggesztését (7-es cikkely).

A fideszes EP-képviselők már a jelentés készülése közben is erőteljesen ellenkeztek annak tartalma, illetve várható tartalma miatt, gyakran konkrét trollkodásig is elmenve (például, ahol a jelentés azt írta, fennáll a veszélye az EU-s értékek sérülésének, ott módosítójukban Szájer Józsefék például kérték, hogy szúrják be a „nem” szócskát: „nem áll fenn a veszélye…”) Érdekes tény, hogy bár mintegy százharminc módosítót nyújtottak be fideszes EP-képviselők, ezek közül összesen hathoz sikerült külsős támogatást szerezniük. A jelentés tartalmáról, várható hatásairól a Mérce is közölt elemző cikket.

A jelentéstől, illetve annak mai bizottsági elfogadásától egyébként még nagyon messze van a 7-es cikkely esetleges tényleges alkalmazása: szeptemberben ugyanezt még el kellene fogadnia az Európai Parlament közgyűlése kétharmadának, ezután az Európai Bizottságnak, valamint ha ez mind meg is történne, még egy teljesen egyhangú döntésre is szükség van a szankciók életbe léptetéséhez a Bizottságon belül, ami a lengyelek támogatása miatt teljesen valószínűtlen.

A Fidesz határozottan tiltakozik a jelentés elfogadása ellen, Gál Kinga fideszes EP-képviselő szerint a jelentés „ténybeli tévedéseket, csúsztatásokat, hazugságokat” tartalmaz. A hvg.hu riporterének azon kérdésére, hogy mi a véleménye a Sargentini-jelentés elfogadásáról, Orbán Viktor miniszterelnök visszakérdezett: „A Soros-jelentésről beszél?”

Források: MTI, hvg.hu