Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Egyre hosszabb a sor az idősotthonok előtt, és egyre kevesebben tudják megfizetni őket

Ez a cikk több mint 5 éves.

Jókora „várólistát” kell végigszenvednie több tízezer olyan idős embernek, akik szeretnének bejutni a hazai szociális ellátást nyújtó intézmények egyikébe.  Ám, ha sikerül is beköltözniük, a nehezén még akkor sincsenek túl: sokan nem képesek megfizetni az intézményi ellátás költségeit –írja a Népszava.

A Szociális Portál adatai szerint ma Magyarországon összesen több mint 30 ezer olyan idős ember van várakozó státuszban, aki jelezte igényét valamilyen szociális szakellátásra.

Közülük a legtöbben, azaz  – több mint 24 ezren – időskorúak bentlakásos intézményeibe költöznének. Mivel egy ember több helyre is jelentkezett, közel 30 ezer kérelmező neve szerepel a várólistákon. Közülük ötezren Budapesten várakoznak, Pest megyében több mint 2100-an.

Hogy ez a várakozást pontosan milyen hosszú időintervallumot jelent, az esetfüggő, a HVG tavaly novemberi összeállításából az derül ki, hogy legalább 3-6 hónapot kell kalkulálnia a jelentkezőknek attól kezdve, hogy beadták a papírjaikat, de többen 1-1,5 éves csúszásról is beszámoltak.

További súlyos problémát jelent, hogy ha el is jut valaki addig, hogy végre részesüljön az őt megillető ellátásban, korántsem biztos, hogy hosszú távon képes lesz azt finanszírozni is. Egy nyugdíjas átlagosan 129 ezer forintot kapott tavaly a KSH szerint, ami ugyan számszerűen növekedést mutat az utóbbi években, de érdemes két másik mutatót is megnézni. Egyrészt a nyugdíjak vásárlóértéke érdemben nem nő, ezen kívül pedig az átlagkeresethez képest is romlott a helyzet: 2016-ban még az átlagkereset közel kétharmada, 63,7 százaléka volt az átlagos nyugdíj, 2017-ben már csak 58,3 százalék. A nyugdíjminimumot tíz éve nem emelték, jelenleg is 28500 forint – miközben a budapesti idősotthonokban 65 és 117 ezer forint közti térítési díjat kérnek – figyelmeztet a Népszava.

A számok ugyanakkor azt mutatják, egyelőre annak kell örülnünk, ha legalább eljutnak odáig az idős emberek, hogy ne tudják kifizetni az ellátást hosszabb távon ugyanis folyamatosan nő a várakozók száma. És a helyzet csak romlani fog: a magyar társadalom – akárcsak a legtöbb európai – öregszik. Az Eurostat adatai szerint tavaly már a felnőtt népesség 27,9 százaléka volt 65 évnél idősebb. A KSH adatai alapján mintegy 2,1 millió ember kap öregségi nyugdíjat.

(Népszava)