Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Ízekre szedte a civileket megvámoló különadót Nyáry Krisztián

Ez a cikk több mint 5 éves.

Tűpontosan mutatott rá Nyáry Krisztián a héten az Országgyűlés elé került bevándorlási különadóról szóló törvény szövegének gyenge pontjára. Az író-kiadóvezető Facebook-oldalán posztolt egy bejegyzést csütörtökön – egy szarkasztikus hangvételű, NAV-nak címzett levelet –, amellyel tökéletesen húzza a ki a szőnyeget a menekülteket segítő civil szervezetek megvámolásának céljából, a kormány narratívájában a keresztény kultúra védelmének részeként kierőlködött gumijogszabály alól.

Nyáry idézi a törvény szövegének részletét, amelynek értelmében bevándorlást segítő tevékenységnek minősül a bevándorlást pozitív színben feltüntető propaganda tevékenység is, amelyet a törvény 25 százalékos különadóval rendel sújtani.

A tust azzal viszi be az író, hogy rámutat: „a bevándorlást pozitív színben feltüntető propagandatevékenységben” nem szenved hiányt maga a Biblia sem. Nyáry Mózes harmadik könyvéből idéz:

„Hogyha jövevény tartózkodik nálad, a ti földeteken, ne nyomorgassátok őt. Olyan legyen néktek a jövevény, aki nálatok tartózkodik, mintha közületek való bennszülött volna, és szeressed azt mint magadat, mert jövevények voltatok Égyiptom földén. Én vagyok az Úr, a ti Istenetek.” (3Móz 19:33-34)

Az író a formális logika ösvényén haladva ezt követően állásfoglalást kér a NAV-tól abban a kérdésben, hogy

ezek alapján ki kell-e a vonni  a Bibliát a forgalomból, illetve ha igen, szükséges-e szintén kivonni „egyéb kiadványokat is, amelyek ezen könyvhöz támogatóan viszonyulnak”.

Végül, mivel a törvény (2)/a. pontja kitér arra, hogy bevándorlást segítő tevékenységnek minősül a tárgybani „média kampányok, média szemináriumok folytatása, és az abban való részvétel” is, Nyáry tájékoztatást kér arról is, hogy „a >>Biblia<< c. könyvet propagáló kampányok, szemináriumok látogatása esetén a személyi jövedelemadóra is kiterjed-e a 25%-os büntető adó”.