Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kiosztották Handó Tündét a lehazaárulózott bírák

Ez a cikk több mint 5 éves.

Közleményben reagált ma az Országos Bírói Tanács (OBT) Handó Tünde vasárnap reggel a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában elhangzott kijelentéseire. Az Országos Bírói Hivatal (OBH) elnöke akkor azt mondta: az OBT tagjai a közigazgatási bíráskodás tervezett szervezeti önállósága miatt „külföldre szaladtak” és „elárulták hazájukat”.

Az OBT-ről június elején a kormánysajtóban megjelent hírek szerint a testület feljelentette a magyar kormányt az Európai Igazságügyi Tanácsok Hálózatánál a közigazgatási bíróságok átszervezése miatt, Handó ezt a lépést értékelte hazaárulásnak. Az OBT akkor erre úgy reagált, mind az OBT, mind az Igazságügyi Tanácsok Európai Hálózata (ENCJ) írásban cáfolta már azt az álhírt hogy az OBT az európai szervezet beavatkozását kérte volna bizonyos kormányzati tervek miatt.

Keddi közleményében ismét hangsúlyozza az OBT, hogy csak látogatásra hívta meg az ENCJ újonnan megválasztott elnökét, Kees Sterket. Az ENCJ közgyűlésén vagy a meghívással kapcsolatban a közigazgatási bíróságokat érintő tervek – „amelyeket Handó Tünde 2016 őszén még a sajtóban is erőteljesen kritizált” – szóba sem kerültek – írják a kommünikében.

Az OBT emellett különösen aggályosnak és a demokratikus működéssel összeegyeztethetetlennek nevezte, hogy az OBH elnöke „önkényes jogértelmezéssel illegitimnek nevezi az őt az Alaptörvény alapján felügyelni hivatott közjogi testületet”, és erre hivatkozva nem szolgáltatja a testület felügyeleti jogkörének ellátásához szükséges adatokat, megtagadja az iratbetekintést

– írták.

Az OBT a kérdésben kialakított álláspontját már közzétette, és az üléstervnek megfelelően megtartja üléseit – fűzték hozzá. Azt is írták, hogy az OBT tagokat megválasztásuk óta – „részben Handó Tünde, részben az általa kinevezett igazgatási vezetők részéről” – folyamatos támadások érik, amelyek lemondásokhoz is vezettek.

Az OBT-tagok elleni fegyelmi kezdeményezések is valamennyi esetben az OBH elnökéhez köthetők, mindezek azonban csak eszközök arra, hogy a közbeszéd ne az OBT határozataiban tett megállapításokról szóljon – fogalmaztak. Hozzátették: az OBH elnöke az OBT által felügyeleti jogkörében megfogalmazott kritikákra érdemben eddig egyetlen alkalommal sem reagált.

(MTI)