Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Szerdán döntenek a devizahiteleseket megsegítő ellenzéki törvényjavaslatról

Ez a cikk több mint 5 éves.

Nemrég megírtuk, hogy a devizahiteleseket és más hitelkárosultakat képviselő szervezeteket tömörítő Adóskamara követeléseit nyújtotta be az MSZP az igazságügyi bizottság elé, de a bizottság kormánypárti többsége arra hivatkozva, hogy a Fidesz is dolgozik a probléma megoldásán, leszavazta, hogy a szocialisták javaslatát a bizottság beterjessze az Országgyűlés elé.

Ma azonban mégis sikerült az Országgyűlés elé vinni az MSZP devizahiteleseket érintő végrehajtások leállításáról szóló kezdeményezését.

A mai ülésnapon felszólaltak az ellenzéki képviselők a devizahiteleseket megsegítő  törvényjavaslattal kapcsolatban, majd egy ritkaságszámba menő fideszes megszólalásnak is tanúi lehettünk.

A javaslat előterjesztője, Varga Lászó MSZP-s képviselő szerint több millió magyar embert érint a devizahitel-válság, mintegy 900 ezer fogyasztói hitelből eredő végrehajtás van folyamatban, ebből 140 ezer ingatlan áll végrehajtás alatt, ezért 30-40 ezer családot fenyeget már idén a kilakoltatás.

A Jobbik képviselője, Z. Kárpát Dániel felszólalásában hangot adott az MSZP javaslatával kapcsolatos vegyes érzéseinek: végre egyetért az ellenzék olyan ügyekben, amikről 2-3 éve még vitatkoztak. Most pedig civileknek – például az Adóskamarának is hála közös megoldások kezdenek kirajzolódni, a kormánypárti politikusok azonban eddig vagy azt hangoztatták, hogy nincs semmilyen probléma, vagy azt, hogy már megoldották. Z. Kárpát minden civil kezdeményezést támogat ugyan,

hosszútávú megoldásnak azonban a hitelek felvételkori árfolyamon történő forintosítását tartja, amit hosszú évek óta nem tesz meg a kormány.

Csárdi Antal, az LMP képviselője szerint fennáll a „társadalmi robbanás veszélye”. Szerinte ha a kormány egy kicsit is komolyan veszi, hogy 2018 a családok éve, akkor nem utasíthatják el az ellenzéki javaslatot.

Szerinte a hajléktalanságot nem bűncselekménnyé nyilvánítani, hanem megelőzni kell, ami felé egy fontos lépés a devizahitel károsultak megsegítése és kilakoltatásának megelőzése.

Az ellenzéki törvényjavaslat felfüggesztené a devizahitelesek ellen folyó végrehajtásokat és lehetőséget adna több száz jogi eljárás lefolytatására, ami itthon és a Európai Unióban is azt vizsgálja, tisztességesen jártak-e el a bankok.

A DK képviselője, Arató Gegely felszólalásában csak arra kérte a Fideszt, legalább legyenek hajlandóak beszélni a törvényjavaslatról, engedjék meg, hogy az Országgyűlésben vitatkozhassanak és kereshessenek közös megoldást erre a fontos problémára.

Arra kérte őket, legalább annyira hallják meg sok ezer magyar család kérését, hogy érdemben hajlandóak legyenek arra használni az Országgyűlést, amire való.

Bangóné Borbély Ildikó MSZP-s képviselő szerint a fideszes képviselők „soha a büdös életben nem olvasták el” az Alaptörvényt. Az Alaptörvényben ugyanis szerepel a következő kijelentés:

„Valljuk, hogy az emberi lét alapja az emberi méltóság, valljuk az elesettek és a szegények megsegítésének kötelességét.”

–ennek pedig nem tettek eleget azzal, hogy kizárólag a választás miatt hosszíbtották meg a kilakoltatási moratóriumot.

Demeter Zoltán, a Fidesz képviselője úgy gondolja, a Fidesz sok mindent tett és reményei szerint fog is tenni a devizahitelesek megsegítéséért, azt pedig álszentnek tartja, hogy akik ezt a helyzetet okozták, most politikai haszonszerzés céljából előadják magukat.

Szerinte az MSZP-s törvényjavaslat nem tartalmazza megfelelően a felvetett problémák kezeléséhez szükséges intézkedési szabályozást, viszont ő is úgy gondolja, hogy a problémán segíteni kell. Varga László felszólalását teljesen korrektnek tartja, ezért további egyeztetéseket javasolt.

Varga László a felszólalások után elmondta, fontos, hogy legalább az ellenzéki képviselők között egység van ebben a kérdésben, azt pedig nagyon szerencsétlennek tartja, hogy a kormány még mindig 2010 előttre mutogat vissza. Ezzel le is zárta a múlt kérdéseit, mivel a mostani előterjesztésben nem ez a lényeg, hanem a gyors és azonnali megoldás keresése közösen.

Hogy a Fidesz képviselője milyen további egyeztetésekre gondolt, és hogy lesz-e végre valamiféle érdemleges vita a kormánypártok és az ellenzék között, az a szerdai ülésnapon derül ki.

A teljes vita itt tekinthető meg: