Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Fideszes képviselők miatt nem kerülhet az Országgyűlés elé a hitelkárosultakat segítő javaslat

Ez a cikk több mint 5 éves.

A devizahiteleseket és más hitelkárosultakat képviselő szervezeteket tömörítő Adóskamara követeléseit nyújtotta be az MSZP az igazságügyi bizottság elé, de a bizottság kormánypárti többsége arra hivatkozva, hogy a Fidesz is dolgozik a probléma megoldásán, leszavazta, hogy a szocialisták javaslatát a bizottság beterjessze az Országgyűlés elé – adta hírül kedden a Hír TV.

Az Adóskamara javaslatai közt szerepelt, hogy a banki hitelek és közműtartozások miatt elrendelt végrehajtásokat azonnal függesszék fel 2019. december 31-ig, valamint számos olyan jogszabályi változás, amely könnyítene a hitelkárosultak helyzetén. Az MSZP még május elején bejelentette, hogy benyújt az Adóskamara javaslatait tartalmazó törvényjavaslatot annak érdekében, hogy a hitelkárosultak jogi helyzetének rendezéséig senki se kerüljön utcára – jelenleg 30-40 ezer családot fenyeget tartozás miatt kilakoltatás.

Az Adóskamara képviselői is felszólalhattak a bizottság ülésén, a szervezet egyik képviselője, Horváth Rudolf szerint az „adós nem azért nem fizet, mert nem akarja a kölcsönkapott összeget visszaadni, vagy nem akarja ezt rendezni, hanem ellehetetlenült a helyzete. Igaz, hogy előírta a bankoknak a kormány, hogy valamilyen egyezségi ajánlatot kell adnia az adósnak, de ezt a bank úgy szokta lerendezni, hogy elengedi akár a 40 százalékát is, de 15 napon belül ki kell fizetni. Hát hogy tudná az adós kifizetni?”

További problémákat vázolt az Adóskamara másik megjelent képviselője, aki szerint a közjegyzők, végrehajtók és követeléskezelők kezében óriási hatalom összpontosul: „A követeléskezelőknek semmilyen banki engedélyük nincsen, de a banki kamatokkal követelhetik tovább a forintban többszörösére növelt tartozásokat. Így fordulhat elő, hogy a 20 millió forintos kölcsönre 23 millió forint visszafizetése mellett a követeléskezelő 42 millió forintot követel a végrehajtásban, amit ő csomagban 7 százalékos áron vett meg, tehát 3 millió forintot fizetett az adós követeléséért.”

„Ha a Fidesz valóban olyan családbarát, mint ahogyan azt állítja magáról, akkor támogatnia kell a kezdeményezést” – írta az MSZP korábbi közleményében Mesterházy Attila. A számítás sajnos nem jött be, bár arra még lehet esély, hogy a jövőben kidolgozandó fideszes megoldási javaslat, amely megakadályozta az MSZP-s javaslat továbbjutását, valóban megszületik még az előtt, hogy 30-40 ezer család az utcára kerülne.

Címlapkép: részlet a Hír TV riportjából.